Hlavní obsah

Zimbabwe natiskne vlastní verzi amerických dolarů

Zimbabwe, které se už od března potýká s nedostatkem hotovosti cizích měn, které používá, zavede jako paralelní měnu dluhové úpisy v hodnotě ekvivalentu dvou, pěti, 10 a 20 amerických dolarů. Informoval o tom server BBC.

Foto: Profimedia.cz

Zimbabwe se potýká s hyperinflací

Článek

Guvernér centrální banky Zimbabwe John Mangudya uvedl, že paralelní měna bude krytá 200 milióny dolarů (4,7 miliardy korun) Africké exportní a importní banky.

V této africké zemi již podobné dluhové úpisy fungují pro americké mince, kterých je také nedostatek. Vláda a centrální banka však prohlásily, že zatím nehodlají obnovit vlastní měnu, protože ekonomika na to není stále připravena.

Zimbabwská centrální banka rovněž omezila výběry hotovosti na nejvýše 1000 dolarů (23 tisíc korun) za den, aby podpořila používání elektronických plateb a omezila dovoz.

Vlastní měnu opustili, cizí tisknout nemohou

Zimbabwe se již několik let potýká s obrovskou inflací, tzv. hyperinflací. V roce 2009 proto opustila svou měnu (zimbabwský dolar) a využívá zahraniční měny, hlavně americký dolar, ale také britskou libru či čínský jüan. Centrální banka však nemůže tyto měny tisknout, zatímco dluhové úpisy ano.

Země už od března bojuje s nedostatkem bankovek. Guvernér přiznal, že nedostatek hotovosti zřejmě způsobil pokles příjmů z vývozu kvůli nízkým cenám surovin a suchu, které mělo negativní dopad na zemědělskou úrodu a výrobu elektřiny z vodních elektráren, a růst dovozu. To vše zvýšilo poptávku po americkém dolaru.

Nedostatek hotovosti je další pohromou pro zemi, která se snaží oživit ekonomiku po dlouhém období kolapsu, který začal v roce 2000.

Zimbabwe také nově výrazně omezí dovoz. Prioritou budou suroviny, stroje, pohonné hmoty, základní potraviny a produkty pro zdravotní péči. Dovozci tohoto zboží budou přednostně dostávat hotovost od bank. Omezí se také výplaty dividend cizincům, napsaly agentury DPA a Reuters.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám