Hlavní obsah

Zentiva hýbala trhem

Právo, Bedřich Choděra

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

České akcie v úterý korigovaly značný růst z posledních dní, ztráty však nebyly veliké. Oslabil Unipetrol a bankovní tituly, trhem však hýbala především Zentiva. Její největší vlastník Warburg Pincus prodal v pondělí blokovým obchodem 16 procent akcí a jeho podíl klesl na 31 procent. V úterý pakWarburg prodal dalších 12 procent, v Zentivě má už jen kolem 20 procent.

Článek

Podle prohlášení finanční skupiny PPF 13procentní podíl v Zentivě koupily společně PPF a J Banka. Akcie Zentivy v úterý oslabily o 0,66 procenta na 1061 Kč, když dopoledne klesly až na hodnotu 1023 Kč.

Španělská společnost Telefónica zvýšila v povinném odkupu akcií od menšinových akcionářů podíl v Českém Telecomu na 69,4 procenta z výchozích 51,1 procenta akcií. [celá zpráva] Podle analytiků odchod Telecomu z burzy zřejmě nehrozí. Telecom v úterý zpevnil o 0,30 procenta na 467,30 Kč.

Někteří analytici se domnívali, že při překročení dvoutřetinového podílu musí majitel vyhlásit další odkup. Tato povinnost Telefónice nevznikla, řekla s poukazem na obchodní zákoník mluvčí Komise pro cenné papíry Ivana Sedláčková. Podle Luďka Vinkláta z České spořitelny kurs těchto akcií může dosáhnout 500 korun.

ČEZ posílil o 0,73 procenta na 702,60 Kč, dostal se tak nad hranici 700 Kč. Firma oznámila velkou reorganizaci koncernu, kde výrazněji oddělí část zabývající se prodejem elektřiny. Komerční banka oslabila o 0,99 procenta na 3690 Kč, Erste Bank o 2,55 procenta na 1338 Kč. Unipetrol klesal v souladu kursem akcií majoritního vlastníka PKN Orlen na varšavské burze. Uzavřel na 245,10 Kč s úbytkem 3,69 procenta. Index PX 50 klesl o 0,57 procenta na 1435,6 bodu.

Evropa

Evropské akcie posilovaly a napravily tak pondělní ztráty po patových německých volbách. Investoři očekávali, zda americká centrální banka podle předpovědí dále zvýší úrokové sazby, a to bez ohledu na škody po hurikánu Katrina. Základní sazba by tak dosáhla 3,75 procenta.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám