Hlavní obsah

Zemřel první šéf WTO Peter Sutherland. Stál i za programem Erasmus

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dublin

Ve věku 71 let zemřel po dlouhé nemoci irský diplomat a podnikatel Peter Sutherland. Byl prvním ředitelem Světové obchodní organizace (WTO) a zastával vysoké posty v Evropské unii a v Organizaci spojených národů. Sutherland byl pevným zastáncem globalizace a EU a jednou z nejznámějších irských osobností na mezinárodní scéně.

Foto: Profimedia.cz

Peter Sutherland

Článek

Vystudovaný právník Sutherland se v roce 1981 stal nejmladším generálním prokurátorem v Irsku. Mezi roky 1985 a 1989 byl zástupcem Irska v Evropské komisi a pomohl zefektivnit politiku hospodářské soutěže EU a vytvořil oblíbený studijní zahraniční program pro evropské studenty Erasmus. V roce 1993 byl jmenován prvním šéfem WTO a v roce 2006 se stal vyslancem OSN pro mezinárodní migraci.

Co se týče podnikatelských aktivit, dlouhé roky působil ve vedení ropné společnosti BP či v bankách Goldman Sachs a Allied Irish Bank.

Irský premiér Leo Varadkar uvedl, že Sutherland byl „Ir, odhodlaný Evropan a pyšný internacionalista”. Předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker dodal, že Sutherland byl „skutečný Evropan”.

Reklama

Výběr článků

Načítám