Hlavní obsah

Bém tvrdě zkritizoval zablokování pražské magistrály

Novinky, toh, pno, rei
PRAHA
Aktualizováno

Asociace samostatných odborů (ASO) před jednou hodinou zablokovala pražskou Legerovu ulici u náměstí I. P. Pavlova. Auta nemohla projet, před náměstím se vytvořila kolona. Do protestujících se tvrdě obul pražský primátor Pavel Bém (ODS). Podle něj šlo o nekorektní akci, která překračuje mantinely.

Foto: Tomáš Reiner, Novinky

Článek

„Byla to neohlášená akce, komunikaci odboráři zablokovali už dvacet minut před ohlášeným začátkem stávky a Odborový svaz pracovníků zemědělství a výživy - Asociace svobodných odborů ČR porušila zákon. Do Prahy přijeli pouze proto, aby je bylo co nejvíce vidět, svůj malý počet nahradili šikanováním obyvatel, ale bohužel, tyto akce jsou cenou, kterou Praha platí za to, že je hlavním městem,“ prohlásil Bém.

Silnici demonstranti zablokovali už dvacet minut před plánovaným začátkem stávky. Odboráři navezli na silnici svazky slámy a usadili se na nich. O zablokování silnice v centru města přitom předem nikdo neinformoval. Na silnici stálo asi 40 lidí z asociace. Kolem půl druhé se magistrála zase rozjela.

foto: Novinky/Tomáš Reiner

Předseda ASO Bohumír Dufek Novinkám řekl, že organizace o blokádě dopředu neinformovala, aby měla větší efekt. "Chtěli jsme ukázat vládě, že si nenecháme všechno líbit,“ řekl Novinkám Dufek. Žádnou další blokádu nechystají.

Kolony několik kilometrů

"Legerova ulice byla zablokována ve 12:40. Policisté byli na takovouto eventualitu připraveni a během chvíle byli na místě. Dopravu nyní odkláníme na příjezdu do centra, problémy jsou kolem náměstí I. P. Pavlova, Rumunské ulice a náměstí Míru,“ řekl Novinkám v průběhu blokády mluvčí pražské policie Tomáš Hulan.

:. Auta stojící v ulici 5.května po třinácté hodině.

Tramvaje mohly během protestu běžně projíždět. Kolem půl druhé ale vznikly na náměstí I. P. Pavlova zmatky. Jedna z tramvají zastavila a její řidič odmítl jet dál. Za ní se řadily další vozy. Cestující, kteří chtěli pokračovat v jízdě, se začali s řidiči tramvají hádat. "Pokud chcete stávkovat, tak jste to měli dělat v nějaké závodní jídelně," zaznělo například. Stávka potrvá do 14:00.

Za několik minut na místo přijeli náhradní řidiči, kteří s tramvají odjeli. Dopravní podnik dal lidem, kteří chtěli stávkovat, odpolední služby, aby k podobným událostem nedocházelo.

Na náměstí I. P. Pavlova se někteří řidiči rozhodli začít stávkovat. Zmatení cestující nevěděli, zda vystoupit, nebo čekat dál ve voze.foto: Novinky/Tomáš Holý

Podobná situace se po několika minutách opakovala. Řidička tramvaje číslo 4 vystoupila se slovy, že se jí už nechce jet dál a hodina v dnešní době nic neznamená. Řidiči tramvají, které stály za ní Novinkám řekli, že pokud by mohli, pokračovali by dál. Doprava se po chvíli rozjela, protože stojící tramvaj začal řídit náhradník.

Řidička tramvaje číslo 4 se rozhodla už nejet dál.foto: Novinky/Tomáš Holý

Ve 13 hodin začala po celé ČR hodinová výstražná stávka na protest proti reformám vlády Mirka Topolánka (ODS). Do stávky se podle informací dvou největších odborových centrál zapojilo kolem 900 000 lidí.

Reklama

Výběr článků

Načítám