Hlavní obsah

Zemědělci vyjedou 29. dubna s technikou na silnice v krajích

• Aktualizováno

Zemědělci, kteří chtějí upozornit na těžkosti chovatelů mléčného skotu, vyjedou 29. dubna s technikou na silnice zejména v kraji Vysočina, a dále v Plzeňském, Pardubickém a Jihomoravském kraji. Součástí protestů bude pokojná manifestace v Chlumci nad Cidlinou. Informoval o tom prezident Agrární komory ČR Jan Veleba s tím, že při protestech nepůjde o cílenou blokádu silnic.

Článek

Farmáře trápí již několik měsíců nízké výkupní ceny mléka, někteří z nich byli již nuceni začít vybíjet stáda. Konkrétní čísla, kolik krav již muselo být poraženo, zveřejní Agrární komora v pondělí.

"Od devíti hodin bude shromáždění u památníku selského povstání v Chlumci nad Cidlinou," uvedl Veleba. Této akce by se podle jeho předpokladu mělo zúčastnit zhruba 1500 lidí. Nedosáhne tak nejspíš rozměrů březnových protestů zemědělců v Praze, kde jich demonstrovalo na 8000. Výčet regionů, kde se bude protestovat, však nemusí být konečný. Je možné, že jich ještě přibude, uvedl Veleba.

Podle Veleby není protestní akce zaměřena proti vládě v demisi ani proti nastupujícímu kabinetu. Má upozornit veřejnost na problémy v sektoru chovu skotu a vyburcovat politiky k jeho řešení.

Česká republika nebude jediným státem, kde se protesty uskuteční, demonstrovat by měli farmáři ve více zemích. Podle Veleby zatím však není známo, kde všude se k akci vyhlášené německým Svazem producentů mléka (BDM) zemědělci připojí.

Reklama

Výběr článků

Načítám