Hlavní obsah

Zemědělci odvolali pondělní blokádu, odbory váhají

VELKÁ BÍTEŠ
Aktualizováno

Pondělní protestní akce zemědělců se konat nebude, minimálně nebude mít tak velký rozsah. Zemědělci přijali příslib premiéra Mirka Topolánka, že jim vláda dorovná přímé platby. Od celorepublikového protestu v pondělí ovšem zatím nechce upustit odborový svaz pracovníků v zemědělství.

Foto: Archív, Právo

Prezident Agrární komory Jan Veleba

Článek

Nespokojení rolníci chtěli v pondělí kvůli krácení rozpočtu vyjet se zemědělskou technikou na silnice po celé zemi a na dvě hodiny na nich zablokovat dopravu. "Náš závěr je ten, že pondělní akci neuděláme, za tohoto stavu nemá smysl. Dáme premiérovi a vládě čas na splnění slibů," řekl Veleba. Dodal, že zemědělci svůj protest pouze odkládají. Pokud se jednání o rozpočtu v parlamentu nebudou pro farmáře vyvíjet příznivě, jsou připraveni stanovit nové datum. Podle Veleby by se tak mohlo stát v listopadu.

Veleba ČTK řekl, že premiér farmářům slíbil větší navýšení přímých plateb než o dvě miliardy korun, které původně sliboval. Prý to uvedl v dopise, který poslal komoře v pátek večer. V něm prý Topolánek fakticky garantoval dorovnání těchto plateb na úroveň, která se bude blížit 100 procent. Zemědělci na příští rok požadují na tento účel vyplacení 2,6 miliardy korun.

S odložení protestu souhlasí i Zemědělský svaz ČR. Zajedno s nimi zatím nejsou odboráři. "My dál pokračujeme v přípravě," řekl po bítešském jednání odborový předák Bohumír Dufek. Odboráři se ale ještě sejdou dnes večer a možná i v neděli ráno. Odborový svaz podle Dufka zastupuje asi 30 000 pracovníků v zemědělství.

Nespokojení rolníci chtěli v pondělí kvůli krácení rozpočtu vyjet se zemědělskou technikou na silnice po celé zemi a na dvě hodiny na nich zablokovat dopravu.foto: NOVINKY/Tomáš Holý

Veleba: protesty v pondělí nebudou

Veleba přesto tvrdí, že zemědělci v pondělí protestovat nebudou. "Já tady v tuto chvíli říkám, že jsme to odložili a a říkám, že v pondělí na 58 okresech nikdo nevyjede," prohlásil. Zároveň dodal, že je na odborech, jak budou dál postupovat. "To je mimo nás a je to jejich záležitost," dodal.

Agrární komora požadovala příští rok dorovnání přímých plateb na 90 procent úrovně, kterou dostává farmář v Rakousku, Německu, Francii. To podle Veleby mají od svých vlád přislíbeno zemědělci v Polsku, Maďarsku i na Slovensku.

V rozpočtu, který vláda schválila pro příští rok, je kapitola ministerstva zemědělství zkrácena proti letošku o čtyři miliardy. Důvodem je snaha snižovat deficitní hospodaření státu. O téměř pět miliard korun méně než letos by do českého zemědělství mělo přijít také z rozpočtu EU. Kapitola ministerstva by tak byla zkrácena o téměř 19 procent.

Reklama

Výběr článků

Načítám