Hlavní obsah

Zemědělci budou v lednu demonstrovat v Praze

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Zemědělci budou ještě během ledna demonstrovat v Praze kvůli situaci na trhu s mlékem. Protest bude namířen proti vládě, zákonodárcům a Evropské unii, řekl ve středu po jednání Agrární komory její prezident Jan Veleba.

Článek

Zemědělci tak upustili od umírněného protestu před obchodními řetězci, který avizovali před časem. Trh s mlékem totiž stagnuje a zejména kvůli nízkým výkupním cenám hrozí podle farmářů likvidace chovů skotu v tuzemsku.

"V České republice je v současné době nejnižší výkupní cena mléka v Evropské unii," řekl Veleba, podle něhož hrozí, že v důsledku likvidací chovů mléčného skotu ztratí práci 6000 lidí. "Stav je výsledkem zvyšujících se dovozů mléčných výrobků a trvale defenzivní agrární politiky české vlády," uvedl.

Ministr zemědělství Petr Gandalovič minulý týden farmářům přislíbil, že v rámci českého předsednictví navrhne Evropské unii zavedení dotací na vývoz mléka a mléčných výrobků do třetích zemí. Oboru chce pomoci také intervenčními výkupy ze strany státu za dohodnutou cenu.

Reklama

Výběr článků

Načítám