Hlavní obsah

Zeman je pro jednotnou evropskou daň z příjmu firem ve výši 25 procent

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Prezident Miloš Zeman se společně s šéfkou evropských odborů Bernadette Ségolovou shodli na potřebě stanovit v Evropě jednotnou daň z příjmu firem ve výši 25 procent, dále pak na zavedení minimální mzdy ve všech zemích, na zavedení progresivního zdanění a nutnosti investic do zvýšení zaměstnanosti.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Prezident Miloš Zeman

Článek

Ségolová do Prahy přiletěla, aby přesvědčila české politiky k hlasování pro posílení sociální politiky v sedmadvacítce.

"Shodli jsme se na čtyřech základních otázkách, které jsou v programu evropských i českých odborů a které se snažím prosazovat," řekl Zeman. Podle Ségolové nemůže Evropská unie fungovat pouze jako prostor volného trhu, ale musí mít i sociální rozměr. „Opatření k překonání krize byla špatná. Mnozí zaměstnanci za to teď platí účet a to není fér. Musíme změnit politiku a investovat do pracovních míst,“ uvedla Ségolová.

Evropská odborová konfederace (EOK) kritizuje škrty a prosazuje mimo jiné to, aby EU do oživení ekonomiky a snížení nezaměstnanosti investovala až dvě procenta svého HDP, měla jednotnou daň z příjmu pro firmy ve výši 25 procent a ve všech zemích také minimální mzdu.

Podle evropských odborů by se EU bez "sociální dimenze" mohla rozpadnout. Generální tajemnice EOK před jednáním se Zemanem uvedla, že politikům připomíná, že to by ohrozilo i jejich postavení.

Česko by mělo podle Ségolové skončit se škrty a mělo by investovat do zaměstnanosti. Vláda nedávno představila program na podporu ekonomického růstu. Má i plán ke snížení počtu lidí bez práce.

Nečas je proti dani

Ségolová se sešla i s premiérem Petrem Nečasem (ODS). Podle předsedy vlády bude Česko podporovat zvýšení zaměstnanosti v EU, Nečas se nicméně vyslovil proti zavedení jednotné firemní daně.

"Moje vláda je v zásadě odpůrcem harmonizace všech daní, tedy i korporátních. S tímto návrhem v zásadě nesouhlasíme. Ohrozilo by to konkurenceschopnost českých firem na evropských trzích," řekl Nečas.

Ségolová připomněla, že EU potřebuje prorůstová opatření. Vlády zemí by měly v souvislosti s tím investovat jedno až dvě procenta HDP.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám