Hlavní obsah

Zelináře ničí levné dovozy z Polska a Slovenska

Právo, Bedřich Novotný
ČESKÁ REPUBLIKA

Nejsložitějším obdobím za posledních čtrnáct let prochází české zelinářství, které v současné době dusí dovoz zeleniny za dumpingové ceny z Polska, ze Slovenska, ale i z některých zemí západní Evropy.

Článek

"Domnívali jsme se, že nejhorší už máme za sebou, ale ukázalo se, že to není pravda. Někteří zelináři ještě váhají, zda má význam letošní úrodu například cibule a zelí vůbec sklízet, nebo ji rovnou zaorat," řekl předseda Zelinářské unie Čech a Moravy (ZUČM) Jaroslav Zeman.

Podle něj tíživou situaci způsobila souhra několika faktorů, souvisejících jednak se vstupem země do Evropské unie, jednak s letošní dobrou úrodou zeleniny. Problémů navíc zneužívají nadnárodní obchodní řetězce, pro něž jsou měřítkem velmi nízké polské ceny zeleniny, zatímco její kvalita je přitom až na druhém místě.

"Markety tlačí ceny zeleniny pod výrobní náklady. Větší šanci to přežít mají velké zemědělské společnosti, které kromě zeleniny pěstují další zemědělské plodiny, případně mají živočišnou výrobu. Mnohem hůře jsou na tom drobní pěstitelé zeleniny.

Řešením je unie

Až polovina z nich asi nepřežije. Problémy způsobují především rozdíly v ceně pracovní síly, hlavně v Polsku. Informovali jsme agrární komoru i vládní organizace, ale nikdo si s tím neví rady," konstatoval Zeman. Jak se Zeman domnívá, řešením by bylo sjednocení všech našich zelinářů do několika málo odbytových prodejních organizací.

Podle tajemníka zelinářské unie Karla Holíka nemá smysl přijít s jakoukoliv iniciativou bez podpory jiných zemí, které se rovněž dostávají pod tlak nerovných podmínek. "Dalo by se využít také vzoru Francouzů, kteří si čas od času dokáží udělat pořádek hned na hraničních přechodech," poznamenal.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám