Hlavní obsah

Zelené Německo? Nejvíce elektřiny znovu získává z uhlí

Uhlí bylo v prvním pololetí letošního roku znovu hlavním zdrojem elektrické energie v Německu. Předstihlo tak větrnou energii, která měla největší podíl na produkci elektrické energie o rok dříve. Vyplývá to z dat, jež tento týden zveřejnil Spolkový statistický úřad (Destatis). Důvodem je počasí chudé na vítr a odklon země od atomové energie.

Článek

Zatímco ještě v prvním pololetí loňského roku byl podíl uhlí na dodávkách elektrické energie 20,8 procenta, letos už to bylo 27,1 procenta. V absolutních číslech došlo k nárůstu množství energie vyrobené z uhlí o 35,5 procenta z 51,8 miliardy kWh na 70,2 miliardy kWh.

Čím to je? Na to poskytuje odpověď srovnání podílu, který na dodávkách proudu měla větrná energie. Ještě loni v prvním pololetí šlo o 29,1 procenta, zatímco ve stejném období letošního roku šlo o 22,1 procenta. V absolutních číslech došlo k propadu energie vyrobené z tohoto zdroje o 21 procent z 72,3 miliardy kWh na 57,1 miliardy kWh.

Jak uvedl Destatis, za tímto propadem bylo v průměru nepříliš větrné počasí v první polovině roku.

Aktuální vývoj také ukazuje, jak složité pro Německo bude dosáhnout při boji s klimatickou změnou uhlíkové neutrality, tedy rovnováhy mezi emisemi uhlíku a jejich pohlcováním do atmosféry.

Démonizované jádro může zastavit klimatickou změnu. Věří mu stále více zemí

Ekonomika

Bez uhlí i bez jádra zároveň

Německo má v plánu postupně utlumit výrobu energie z uhlí, k tomu si však přibralo závazek do roku 2022 ustoupit od jaderné energie. Ta přitom emise uhlíkových plynů neprodukuje.

V provozu v zemi zbývá posledních šest jaderných reaktorů. Tři z nich skončí na konci letošního roku, zbylá polovina na konci příštího roku.

V důsledku zmíněného počasí tak sice podíl jádra na dodávkách proudu stoupl, ale jen z 12,1 na 12,4 procenta. U zemního plynu, který patří k fosilním zdrojům, došlo k nárůstu z 12,8 procenta na 14,4 procenta.

Roste množství proudu z Česka

Výše uvedená čísla se týkají dodávek proudu zajištěných energetickou produkcí v samotném Německu. Destatis nicméně publikuje i čísla stran vývozu a dovozu.

ČEZ a Westinghouse podepsaly smlouvu za miliardy o modernizaci Temelína

Ekonomika

Mezi prvním pololetím loňského a letošního roku narostlo množství proudu zajištěného dovozem z Česka o 127,3 procenta z 1,1 na 2,5 miliardy kWh. V Česku se přitom Německem odmítané jádro na výrobě elektřiny podílí zhruba ze třetiny.

Naopak Německo v prvních šesti měsících roku importovalo méně elektřiny z Francie, a to o 50,6 procenta, z 8,7 miliardy na 4,3 miliardy kWh. Celkem v obou letech za první pololetí do Německa z ciziny putovalo 25,7 miliardy kWh.

Na druhé straně Německo v pololetí exportovalo 34,5 miliardy kWh, což představuje meziroční nárůst o 2,7 procenta.

Reklama

Související články

Vítr a slunce v EU poprvé porazily uhlí

V Evropské unii se loni vůbec poprvé vyrobilo více elektřiny z větrných, fotovoltaických nebo vodních elektráren než z fosilních zdrojů jako uhlí nebo plyn....

Výběr článků

Načítám