Hlavní obsah

Zdražuje se nejvíc za 13 let, inflace překonala očekávání

• Aktualizováno
Novinky, alt

Spotřebitelské ceny v ČR v srpnu meziročně stouply o 4,1 procenta, což je nejvíce od listopadu 2008. Vliv na to mělo mimo jiné zdražení bydlení a pohonných hmot, uvedl v pátek Český statistický úřad (ČSÚ). Většina analytiků přitom čekala stagnaci meziroční inflace na červencových 3,4 procenta.

Foto: , Novinky

Inflace v Česku

Článek

V porovnání s loňským srpnem rostly jak ceny služeb, tak zboží. „Ceny zboží se oproti loňskému srpnu zvýšily o 3,6 procenta a ceny služeb o téměř 5 procent,“ uvedla Pavla Šedivá z ČSÚ.

V porovnání s červencem ceny vzrostly o 0,7 procenta.

Lidé mnohem více než před rokem platí hlavně za stavební materiál, nájmy či energie. Náklady na nájemné vzrostly o 2,5 procenta, vodného a stočného o 5,5 procenta. Náklady na vlastnické bydlení kvůli vyšším cenám materiálů vzrostly o 8,2 procenta.

Ceny elektřiny jsou rekordní, poprvé překonaly 100 eur za MWh

Ekonomika

Výrazně vzrostly ceny pohonných hmot, meziročně dokonce o 19 procent.

„Zatímco příspěvek oddílu doprava do celkové inflace bude v nadcházejících měsících postupně slábnout, tak hlavním motorem celkové inflace se v závěru letošního roku postupně stanou náklady spojené s bydlením a potraviny. Tyto dva oddíly představují dohromady necelou polovinu spotřebního koše a položky v nich jsou pro domácnosti velmi citlivé,” řekl analytik společnosti Akcenta Miroslav Novák.

Inflace v eurozóně je nejvyšší za 10 let, mohou za to energie

Ekonomika

Kromě nákladů na dopravu vzrostly také ceny stravovacích služeb. Ty meziročně vzrostly o pět procent. Výrazně také rostly ceny tabáku a alkoholických nápojů, především piva. To zdražilo o 6,3 procenta. ČSÚ upozornil konkrétně na růst cen olejů a tuků, meziročně o 13,2 procenta.

Novák očekává, že Česká národní banka zvýší úrokové sazby o rovnou 50 bodů. Očekává, že inflace do konce roku se bude držet kolem 4 procent, za celý rok pak bude výrazně přes tři procenta.

Anketa

Dotýká se vašeho života aktuální zdražování?
Ano
91,2 %
Ne
8,8 %
Celkem hlasovalo 9294 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám