Hlavní obsah

Zdražování v Česku nezvolnilo, inflace se drží blízko tří procent

Novinky, tov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Spotřebitelské ceny v srpnu meziročně vzrostly stejně jako v červenci o 2,9 procenta, informoval v úterý Český statistický úřad (ČSÚ). Zdražuje hlavně bydlení a potraviny. Analytici i ČNB očekávali pomalejší růst cen.

Foto: Martin Havelka, Novinky

Inflace v Česku

Článek

Z potravin v srpnu dál zdražovaly brambory, meziročně o 38,2 procenta. V červenci ale zdražovaly dokonce o 65,7 procenta. Podražil také alkohol a tabák - o více než šest procent.

Co se týče výdajů na bydlení, elektřina zdražila za rok téměř o deset procent a plyn o 3,6 procenta. Nájemné zdražilo o 3,9 procenta.

„Za zdražování elektřiny může především zdražující uhlí uplynulých let a také dramatický vzestup cen emisních povolenek,” upozornil ekonom Czech Fund Lukáš Kovanda.

Inflace je vyšší

Růst cen je rychlejší, než čekali analytici. Ti v průměru odhadovali růst cen o 2,8 procenta. „Ještě výraznější je rozdíl v porovnání s předpokladem České národní banky, která ve své aktuální prognóze počítá se srpnovou inflací ve výši 2,6 procenta,” dodal Kovanda. Ten odhaduje, že za celý letošní rok bude průměrná inflace 2,7 procenta, což znamená nejsvižnější zdražování od roku 2008.

Na hodnotě 2,7 procenta čeká letošní inflaci i ekonom společnosti Akcenta Miroslav Novák. „Hlavními zdroji spotřebitelské inflace zůstanou vyšší náklady spojené s bydlením včetně energií a potraviny, což jsou z pohledu spotřebitele velice citlivě vnímané položky. A to je také hlavní důvod toho, proč řada domácností pociťuje inflaci výše, než je oficiální číslo Českého statistického úřadu,” komentoval Novák.

Reklama

Výběr článků

Načítám