Hlavní obsah

Zdražování nebere konce. Inflace byla v prosinci 6,6 procenta

Inflace v prosinci stoupla na 6,6 procenta z listopadových šesti procent. Tak vysoký růst cen byl naposledy v září 2008. Průměrná míra inflace za celý loňský rok byla 3,8 procenta. Předloni činila 3,2 procenta. Vychází to z dat Českého statistického úřadu (ČSÚ).

Foto: , Novinky

Inflace v Česku.

Článek

Meziměsíčně vzrostly spotřebitelské ceny v prosinci o 0,4 procenta. Podle statistiků za to mohly především rostoucí ceny potravin a nealkoholických nápojů. O 4,6 procenta vzrostla cena zeleniny, přičemž u brambor se jednalo dokonce o nárůst o 18,3 procenta. Výrazně zdražil také cukr, a to o 10,1 procenta, polotučné trvanlivé mléko o šest procent.

Meziměsíčně naopak klesly ceny drůbežího masa (o 3,7 procenta), vajec (o 5,4 procenta), ovoce (o 1,9 procenta) či vína (o 3,6 procenta) a lihovin (o 1,6 procenta).

Na meziročním růstu cen měly největší vliv pohonné hmoty a oleje, které zdražily o 29,2 procenta. Dražší byly i náklady na bydlení. Ceny nájemného z bytu vzrostly o 3,9 procenta, vodného a stočného shodně o 5,5 procenta a tuhých paliv o 8,9 procenta.

Z potravin zdražily například oleje a tuky meziročně o 24,7 procenta, brambory o 18,6 procenta, cukr o 17,5 procenta a pekárenské výrobky o 6,6 procenta. Připlatit si lidé museli i za tabákové výrobky, a to zhruba o desetinu. Ceny oděvů stouply o 16,2 procenta. O desetinu byly dražší i automobily.

Lidem postiženým energetickou krizí se zvýší příspěvek na bydlení, schválila vláda

Ekonomika

Ceny elektřiny (o 15 procent) a plynu (7,9 procenta) sice klesly, to bylo ale dáno vládním prominutím placení DPH za energie, vysvětlil ČSÚ. Podle analytika společnosti Akcenta Miroslava Nováka to tak meziroční růst inflace značně zkreslovalo. „Bez tohoto mimořádného vlivu by meziročně spotřebitelské ceny vzrostly téměř o osm procent,“ řekl.

Ceny porostou i v příštích měsících

Inflace se podle analytiků nezastaví ani letos, naopak bude dál stoupat. „V nákladech na bydlení nás čeká cenový skok, o který se vedle energií postará tradiční novoroční úprava cen za odvoz odpadu, vodného, stočného či dalších poplatků spojených s užíváním bytu. Je třeba počítat s tím, že navýšení většiny těchto položek bude vyšší, než bývá na začátku roku obvyklé,“ uvedl ekonom UniCredit Bank Patrik Rožumberský s tím, že cena elektřiny a plynu podle něj kvůli obnovení placení DPH v lednu stoupne až o čtvrtinu.

Zrychlování inflace bude pokračovat v nadcházejících měsících i podle hlavního ekonoma BHS Štěpána Křečka. „Situaci však zlepšuje posilující kurz koruny, který zlevňuje dovoz,“ podotkl.

Koruna je k euru nejsilnější za víc než deset let

Ekonomika

Průměrná míra inflace za rok 2021 činila 3,8 procenta, což je o 0,6 procentního bodu více než v roce 2020. „Šlo o nejvyšší průměrnou roční míru inflace od roku 2008. Ceny zboží úhrnem v roce 2021 vzrostly o 3,5 procenta a ceny služeb o 4,4 procenta,“ uvedla Pavla Šedivá, vedoucí oddělení statistiky spotřebitelských cen ČSÚ.

Reklama

Výběr článků

Načítám