Hlavní obsah

Zdražování bytů je v Česku šesté nejrychlejší z EU

Novinky, Bohumír Žídek

Růst cen bytů je v Česku šestý nejvyšší z celé Evropské unie (EU). Vyplývá to ze středečních dat Eurostatu, podle nichž byty v Česku ve druhém čtvrtletí zdražily meziročně o 7,7 procenta. Nejrychlejší je zdražování bytů v Lucembursku, a to meziročně o 13,3 procenta.

Foto: Martin Havelka, Novinky

Vývoj cen bytů v EU

Článek

Šestý nejvyšší nárůst cen bytů Česko zaznamenalo i v prvním čtvrtletí. Tehdy byl však ještě výraznější – o 9,5 procenta.

Druhý nejrychlejší růst cen bytů ve druhém čtvrtletí zaznamenalo Polsko s meziroční změnou o 10,9 procenta. Následuje Slovensko, kde domy a byty za rok zdražily o 9,7 procenta.

V sousedním Německu ceny vzrostly meziročně 6,6 procenta.

Byty v Česku zdražily o desetinu, metr čtvereční v Praze stojí 88 700 korun

Ekonomika

V některých zemích naopak byty zlevňují. Nejvíce v Maďarsku – meziročně o 5,6 procenta. Následuje Kypr s poklesem o 2,9 procenta.

Mezičtvrtletní pokles cen bytů je nejvýraznější opět v Maďarsku – o 7,4 procenta. Následuje Estonsko, kde jsou byty o 5,8 procenta levnější než ve stejném období loňského roku.

O něco levnější než vloni jsou i domy a byty také v Lotyšsku (–2,3 procenta), Bulharsku (–1,1 procenta) a Irsku (–0,1 procenta).

Podle dat, jež ve středu zveřejnil Český statistický úřad (ČSÚ), se v Česku v srpnu začalo stavět 3198 bytů, což je o tři procenta méně než před rokem. Dostavělo se celkem 2992 bytů, což představuje meziroční pokles o 1,7 procenta.

Reklama

Související články

Zakladatel Zary lije miliardy do nemovitostí

Španělský miliardář Amancio Ortega, zakladatel řetězce s oděvní módou Zara s pobočkami i v ČR, soustředí své investice v nemovitostech na obou březích...

Výběr článků

Načítám