Hlavní obsah

Zakladatel Zary lije miliardy do nemovitostí

Právo, rei

Španělský miliardář Amancio Ortega, zakladatel řetězce s oděvní módou Zara s pobočkami i v ČR, soustředí své investice v nemovitostech na obou březích Atlantiku.

Foto: Brendan Mcdermid, Reuters

Ilustrační fotografie.

Článek

Prostřednictvím firem svého holdingu Pontegadea jich jen

loni pořídil za 2,1 miliardy eur (56 mld. Kč), takže celková hodnota jeho nemovitostního portfolia vystoupala na 15,2 miliardy eur (406 miliard korun). Pontegadea to oznámila v tiskové zprávě.

Ortega má podle magazínu Fortune v nemovitostech vůbec nejvíce z evropských boháčů. Vlastní historický pětipodlažní obchodní dům na Manhattanu, nejvyšší mrakodrap na Floridě, domy na londýnské Oxford Street či kancelářský komplex v Seattlu, kde sídlí zasilatelský gigant Amazon. Jen v USA Ortegův holding v posledních letech investoval přes tři miliardy dolarů (71 mld. Kč).

Přesto nemovitosti tvoří jen zlomek čistého zisku Pontegadey, který v mateřské společnosti Zary, v Inditexu, vlastní téměř 60procentní podíl. Zatímco Inditex loni vydělal 1,64 miliardy eur (44 mld. Kč), nemovitosti „jen“ 621 milionů eur (16,6 mld. Kč).

Vybranou nemovitost si pořádně proklepněte

Jak na to

Zara přesto v důsledku pandemie covidu-19 zavře až 1200 kamenných obchodů, podle agentury Reuters převážně v Asii a Evropě. Prodej chce víc soustředit na internet.

Bloomberg odhaduje jmění 84letého Ortegy na 58,5 miliardy dolarů (1,4 bilionu Kč). Ortega, který je už dvě desetiletí nejbohatším Španělem, investuje také v energetice či v telekomunikacích.

Reklama

Výběr článků

Načítám