Hlavní obsah

Zdražování benzínu a nafty zrychlilo

Novinky, ČTK, bož

Zdražování pohonných hmot v Česku v uplynulém týdnu zrychlilo. Začátkem ledna ceny stoupaly o jednotky haléřů, nyní litr benzínu zdražil v průměru o 11 haléřů na 30,79 koruny a litr nafty o 14 haléřů na 29,96 koruny. Například v Praze však došlo ke zdražení o 29, respektive 21 haléřů. Vyplývá to z údajů společnosti CCS, která ceny sleduje.

Foto: David Ryneš, Novinky

Průměrná cena pohonných hmot v ČR k 17. lednu

Článek

Benzín je tak v tuto chvíli nejdražší od loňského 22. listopadu, nafta pak od května 2017. Zhruba od poloviny loňského listopadu se přitom dosud ceny příliš neměnily. Od začátku ledna rostly v řádu jednotek haléřů, až v uplynulém týdnu výrazněji poskočily.

Nejdražší benzín natankují řidiči v Praze, kde došlo v týdnu k nejvýraznějšímu zdražení. Cena litru benzínu se zvedla v průměru o 29 haléřů na 31,41 koruny. Nafta zůstává nejdražší na Vysočině, kde stojí litr 30,61 koruny, což je o čtyři haléře více než před týdnem.

Naopak nejlevnější je benzín v Ústeckém kraji. Průměrná cena litru benzínu tam stoupla o 16 haléřů na 30,43 koruny. Nejlevnější nafta se pak prodává v Pardubickém kraji, kde litr za poslední týden dokonce zlevnil o sedm haléřů na 29,57 koruny.

Ropa je nejdražší za tři roky

Ceny ropy od počátku loňského prosince stouply o více než třináct procent a pohybují se nejvýše od prosince 2014.

Barel severomořské ropy Brent se ve středu pohyboval kolem 69,42 dolaru, americká ropa WTI se dostala na 64,03 dolaru.

Ceny ropy nadále podporuje dohoda členských i nečlenských států Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC) o snížení těžby, která byla prodloužena až do konce letošního roku.

Omezení těžby jde ruku v ruce se silnou poptávkou a příznivým hospodářským růstem, což napomohlo zvýšení cen od června 2017 o více než 50 procent. Ceny ropy dříve naopak tlačila dolů vyšší produkce v USA. V případě, že dojde k jejímu dalšímu zvyšování, ropa by mohla opět zlevnit.

Reklama

Související články

Ropa zdražila na rekord za tři roky

Ceny ropy stouply na nejvyšší hodnoty od roku 2014. Budoucí dodávky americké ropy WTI se prodávaly ve středu pět ráno za 63,47 dolaru, což je nejvíce od...

Benzín a nafta za týden mírně zdražily

Ceny pohonných hmot v Česku v uplynulém týdnu mírně stouply. Litr nejprodávanějšího benzínu Natural 95 zdražil oproti minulé středě o čtyři haléře na 30,68...

Výběr článků

Načítám