Hlavní obsah

Zdaňte slazené nápoje, snížíte počet obézních, volají američtí lékaři

Chicago

Sdružení amerických lékařů (AMA) vyzvalo k uvalení zvláštní daně na slazené nápoje. Podle největší lékařské organizace zdanění nápojů by mohlo ve Spojených státech pomoci zbrzdit růst počtu obézních Američanů.

Foto: Profimedia.cz

ilustrační foto

Článek

"Neexistuje jediný nástroj, který by raketový růst míry obezity zvrátil, ale je mnoho věcí, které můžeme udělat v boji proti této epidemii a pro zlepšení zdraví našeho národa," řekl agentuře Reuters jeden z čelných představitelů AMA Alexander Ding.

Lékaři připomínají, že řada studií prokázala spojitost mezi pravidelným pitím slazených nápojů a zvyšováním váhy. Omezení dostupnosti těchto nápojů by podle AMA pomohlo snížit dávku cukru, kterou Američané denně spotřebují.

Sdružení navrhuje stanovit daň na jeden cent (0,20 koruny) za 30 mililitrů nápoje. Podle AMA by to mohlo za deset let snížit míru obezity o pět procent. Vybrané peníze by sdružení chtělo použít na vzdělávací kampaň zaměřenou na prevenci nadměrné váhy.

S limonádami už bojuje radnice v New Yorku

Proti slazeným nápojům nedávno vystoupila i newyorská radnice. Největší americké město hodlá zakázat prodej velkých nápojů slazených cukrem v restauracích, kinech či pouličních stáncích. Opatření by se vztahovalo na slazené nápoje prodávané v lahvích či kelímcích s objemem větším než zhruba půl litru. Netýkalo by se ale nápojů v nabídce obchodů s potravinami.

Obezita je ve Spojených státech stále větším problémem. Podle Střediska pro kontrolu a prevenci nemocí (CDC) je nyní obézní více než třetina dospělých Američanů. Prognóza CDC odhaduje, že v roce 2030 bude obézních 42 procent obyvatel USA.

S nadváhou mají problémy i děti a mládež a špatné stravovací návyky se promítají i do schopnosti armády nabírat nové vojáky. Více než čtvrtina Američanů ve věku 17 až 24 let je příliš tlustá na to, aby mohla sloužit v ozbrojených složkách

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám