Hlavní obsah

Zbrojovka Praga-Export získala polovinu slovenského výrobce závodních aut

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Tuzemská společnost Praga-Export, která se zabývá vývozem zbraní, získala 50procentní podíl ve slovenské firmě na výrobu závodních aut Race4Slovakia. Ten se zároveň přejmenoval na Praga Cars. Firma to oznámila v tiskové zprávě, finanční okolnosti transakce nezveřejnila.

Článek

Praga-Export spolupracovala s Race4Slovakia při vývoji závodního vozu Praga R4, který se letos představil v seriálu GT v belgickém Spa. Na R4, s osmiválcovým motorem o objemu 3,2 litru a výkonem 520 koní, nyní navázala novým závodním autem s označením R1. To má být určeno pro mladé motokárové jezdce.

„V blízké budoucnosti se pak všichni příznivci Pragy, značky s hlubokou tradicí, mohou těšit na postupné kroky vedoucí k tomu, aby nové Pragovky nebyly vidět jen na závodních okruzích, ale mohli jsme se s nimi setkávat i v silničním provozu,“ uvedl majitel společnosti Praga-Export Petr Ptáček.

Své angažmá ve výrobě závodních vozů zbrojařská firma Praga-Export zahájila nedávným vstupem do italské společnosti Intrepid Kart International, která vyrábí motokáry.

Praga proslula produkcí osobních vozů mezi dvěma světovými válkami v minulém století, kdy byla největším tuzemským výrobcem automobilů. Od 50. let automobilka vyráběla odolný náklaďák V3S a v 90. letech přišla s univerzálním nákladním vozem UV80, který se příliš neujal, stejně jako její terénní motocykly.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám