Hlavní obsah

Zbrojaři už větří obchody za miliardy

Právo, Oldřich Danda

Ministerstvo obrany chce v nejbližších letech utratit desítky miliard za novou vojenskou techniku. Po několika letech půstu to je dobrá zpráva hlavně pro zbrojaře. Na veletrhu IDET v Brně návštěvníci mohou vidět obrněnce, děla nebo radary, které si možná armáda v nejbližších letech pořídí.

Foto: Václav Šálek, ČTK

Model bojového vozidla Šakal na veletrhu IDET

Článek

Během několika dnů by ministerstvo mělo odstartovat soutěž na nákup deseti 3D radarů MADR za tři a půl miliardy korun. Na veletrhu nešlo přehlédnout např. radar Commander SL, který chce armádě nabízet britská společnost BAE Systems. Podle zástupce firmy Aleše Výborného už mají dohodu s desítkou českých společností, které by se měly na výrobě radarů podílet.

Prezident Asociace obranného a bezpečnostního průmyslu Jiří Hynek Právu řekl, že zapojení českého průmyslu by mělo být podmínkou u všech armádních obchodů.

„Chceme, aby část těch peněz zůstala v tuzemsku, aby to nebyl čistý dovoz. Jsme přesvědčeni, že se na zakázkách můžeme významným způsobem podílet buď přímo, nebo ve spolupráci se zahraničním partnerem,“ řekl Hynek. Např. pardubická firma Retia, která vyrábí antény, se kvůli chystanému obchodu spojila s izraelským výrobcem radarů Elta. Na IDET předváděla modely svých radarů i francouzská firma Thales.

Armáda potřebuje náhradu za stárnoucí BVP

Na veletrhu probíhal i konkurenční boj mezi dodavateli bojových vozidel pěchoty, ačkoli armáda bude chtít náhradu za svých 120 vysloužilých BVP nakoupit nejdříve za tři roky. Česká zbrojařská jednička Excalibur vystavovala hned dvě svá želízka v ohni. Prvním je modernizovaná verze BVP pod jménem Šakal, kterou vyrábí v česko-slovenské spolupráci. Tento stroj má být zajímavý hlavně svou cenou. Excalibur dále nabízí pásové obrněnce ASCOD, které vyrábí americká firma General Dynamics a které vznikly ve spolupráci španělské a rakouské armády.

Foto: Miroslav Homola, Právo

Podobně jako na autosalonech i vojenskou techniku zdobí krásné hostesky

Také BAE Systems do Brna přivezla bojové vozidlo pěchoty CV 90, jež se vyrábí ve Švédsku a využívá ho sedm států, např. Švýcarsko, Finsko nebo Norsko. Do obchodu by se také mohl přihlásit německý výrobce obrněnců Puma, které využívají německé pozemní síly.

Reklama

Výběr článků

Načítám