Hlavní obsah

Zbankrotovala firma, kvůli jejímuž mléku onemocněly desetitisíce dětí

Novinky, toh

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PEKING

V Číně zbankrotovala firma Sanlu Group, která stála u skandálu ohledně mléka kontaminované nebezpečným melaninem. Kvůli závadnému mléku jen v Číně onemocnělo 290 tisíc dětí a šest jich zemřelo. Informovala o tom CNN.

Článek

Společnost Sanlu byla jedna z prvních, která byla ve skandálu s kontaminovaným mlékem obviněna. První velké problémy s mlékem se v Číně objevily v září. Z prodeje muselo být staženo více než sedm set tun závadného mléka. 

Dodavatelé mléka přidávali do mléka melamin, aby se neodhalilo, že je ředí vodou. Melamim se dostal do sušeného mléka, ale objevil se i v čerstvém. Dusíkatá látka při testech proteinů zamaskuje, že mléko bylo naředěno.

Kvůli této nebezpečné chemické látce zemřelo již předešlý rok ve Spojených státech tisíce koček a psů. Dospělému člověku by melamin neměl ublížit, ale u dětí hrozí vážné poškození ledvin či dokonce smrt.  

Podle agentury Nová Čína by zkrachovalou společnost Sanlu mohla převzít konkurenční Beijing Sanyuan Food Company či Wandashan Dairy.

Melamin

:: Melamin je dusíkatá heterocyklická sloučenina vyráběná na celém světě ve velkém množství jako surovina pro výrobu moderních plastických hmot.

:: Melaminové pryskyřice jsou velmi pevné a odolné a vyrábějí se z nich například povrchy kuchyňských linek, kuchyňské nářadí a řada dalších výrobků.

:: Po požití melamin způsobuje akutní selhání ledvin, poškozuje močové ústrojí a podporuje vznik ledvinových kamenů. Dlouhodobým drážděním mohou kameny vést až k rakovině močového systému.

:: Čínští výrobci přidávali do mléka melamin, aby zvýšili množství dusíku, a tím při laboratorních analýzách zamaskovali nízký obsah bílkovin. Zakrývali tak skutečnost, že mléko bylo zředěno vodou. Melamin obsahuje 66 procent dusíku.

:: Přítomnost melaminu byla v Číně zjištěna nejprve v sušeném mléce pro výživu kojenců a pak i v normálním mléce a mléčných výrobcích.

:: U dospělých mléko kontaminované melaminem poškození ledvin nezpůsobí, pokud ho nevypijí více než dva litry denně. Kojenci a malé děti, které jsou krmeny výhradně nebo převážně stravou ze sušeného mléka, jsou nejzranitelnější skupinou.

Jen v Číně bylo objeveno sedm desítek mléčných výrobků kontaminovaných melaminem, vyrábělo je dvacet společností.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám