Hlavní obsah

Zastropování cen nájemného vládou bude řešit ústavní soud

Právo, rei

Skupina třiceti senátorů podala k Ústavnímu soudu už druhý návrh na zrušení vládou iniciovaného opatření v oblasti nájemního bydlení. Po odkladu plateb nájemného si stěžují na vládní nařízení o zastropování cen nájemního bydlení po dobu mimořádného stavu.

Foto: Roman Vondrouš, ČTK

Ministryně financí Alena Schillerová a ministr zdravotnictví Adam Vojtěch

Článek

Stěžovatelé považují nařízení za protiústavní, nepřiměřené a nadbytečné. Svůj návrh podali prostřednictvím Petra Tomana z advokátní kanceláře Toman, Devátý a partneři. „Návrh směřuje na zrušení cenového moratoria nájemného z bytů, netýká se umožněného odkladu plateb za nájemné,“ potvrdil Právu Toman.

Nájemné bytů není možné zvyšovat z rozhodnutí vlády ze 24. dubna.

„Přicházíme s ochranou nájemníků, kteří sice nájem platit zvládají, ale jeho případné navýšení už by jejich rodinný rozpočet neunesl. Za normálních okolností by se mohli poohlédnout po levnějším bydlení, ale pandemie koronaviru teď stěhování komplikuje,“ vysvětlovala krok ministryně financí Alena Schillerová (za ANO).

Vláda zmrazila ceny nájemného u bytů

Ekonomika

Nařízení má platit po dobu trvání mimořádných opatření, pak bude automaticky ukončeno. Nouzový stav sice skončí tuto neděli, ale řada mimořádných opatření bude platit dál.

„Vládní nařízení je napsáno tak, že by mohlo platit po neomezenou dobu,“ upozornil senátor ODS Zdeněk Nytra.

Nařízení je podle navrhovatelů v rozporu s ústavním pořádkem a porušuje základní práva a svobody, když omezuje výkon vlastnického práva vlastníků domů a bytů, neomezuje účinnost v souladu se zákonem o cenách a jen na nezbytnou dobu, zato účinnost váže „na pouhou existenci věcně, místně a osobně nesouvisejících mimořádných opatření nejen vlády, ale i ministerstva zdravotnictví, a dokonce i čtrnácti krajských hygienických stanic“.

Ministerstvo financí Právu sdělilo, že zájmem vlády není prodlužovat moratorium na delší než nezbytně nutnou dobu. Doplnilo, že ze zákona může platit maximálně 12 měsíců, vláda však avizovala, že je může ukončit i dříve. Úřad nesdělil, jestli se k tomu schyluje.

Druhá stížnost

Cenové moratorium se vztahuje i na řetězení nájmů, kdy během jeho trvání pronajímatel jeden nájemní vztah ukončuje a uzavírá nový. V tom případě je povinen uplatnit nájem maximálně ve výši, za kterou nemovitost pronajímal k bydlení poslednímu nájemci.

Podmínit pomoc státu slevou pronajímatele? Havlíčkův nápad budí očekávání i rozpaky

Ekonomika

Vláda nařízení přijala v návaznosti na zákon, podle kterého nájemníci bez příjmů nebudou moci dostat výpověď z bytu kvůli tomu, že v důsledku epidemie koronaviru nejsou schopni nejdéle do konce července platit za nájem. Dlužné nájemné ale musí uhradit do konce roku.

Kvůli tomuto opatření putovala stížnost ze Senátu k Ústavnímu soudu už před týdnem. Podle stěžovatelů je zákon diskriminační vůči majitelům a pronajímatelům.

Reklama

Související témata:

Související články

Vláda zmrazila ceny nájemného u bytů

Po dobu trvání mimořádných opatření v souvislosti s pandemií koronaviru nebude možné zvyšovat nájemné bytů. Příslušné nařízení ve čtvrtek schválila vláda...

Výběr článků

Načítám