Hlavní obsah

Zánik posádek zhorší ekonomiku regionů

ČESKÁ REPUBLIKA

V případě zrušení armádních posádek v některých městech by se zhoršila situace na trhu práce a ekonomika daných regionů. O zakázky by přišla řada firem, které kasárnám dodávají zboží či služby. Podnikatelé však zatím škody nevyčíslili. Vyplývá to z ankety mezi ekonomickými subjekty v místech, kde ministerstvo obrany zamýšlí zrušit posádky.

Foto: www.minikino.cz
Článek

Reforma armády sice způsobí podle analytiků nárůst nezaměstnanosti zhruba o půl procentního bodu a krátkodobě negativně ovlivní růst ekonomiky. V delším časovém horizontu by se však podle nich mohla na hospodářství projevit pozitivně.

Jednou z řady uvažovaných posádek je vrtulníková základna v Bochoři u Přerova. Odchod armády by v tomto případě znamenal pro region skokový nárůst nezaměstnanosti, o práci by přišlo několik stovek lidí.

Podle Bedřicha Šenvajce z přerovského úřadu práce by byl dopad na nezaměstnanost stejný, jako kdyby vypadla celá hranická továrna Philips, která zaměstnává asi 1300 lidí. Zánik posádky by se nepříznivě odrazil i v ekonomice celého regionu.

Měnší tržby, menší daně

Pokles tržeb bochořských podnikatelů by podle tamní starostky Vlasty Pochylé pocítila i obecní pokladna, do které by teklo méně peněz z daní. Zaniknout mají také všechny tři litoměřické útvary. O zakázky tak přijdou firmy, které zásobují kasárny potravinami nebo pomáhají armádě opravovat techniku. Podniky se o ztrátách zatím zdráhají mluvit.

Starosta Litoměřic Ladislav Chlupáč se obává zhoršení ekonomické situace města. Radnice také zdůrazňuje, že v případě katastrof typu povodní, nebude umět nikdo rychle pomoci.

Rovněž Chrudim se obává ekonomických dopadů, které by město pocítilo v případě zrušení tamní posádky. "Nepřivítali bychom to," řekl místostarosta Chrudimi Petr Řezníček s tím, že by se snažil zrušení posádky zabránit. Posádka představuje 600 zaměstnanců, další firmy jsou na ní navázány.

Sníží se i počet obyvatel v regionech

Zrušení letecké základny v Náměšti nad Oslavou na Třebíčsku zastaví další rozvoj regionu. Po odchodu vojáků s rodinami se sníží počet obyvatel. Tratit budou místní podnikatelé a potíže se očekávají ve školství. Kvůli přímým i nepřímým dopadům by mohla být bez práce až čtvrtina obyvatel, řekl ČTK starosta města Vladimír Měrka.

Naproti tomu Mikulovští se v souvislosti s rušením armády neobávají rozsáhlých dopadů na ekonomiku a nezaměstnanost. Jedním z důvodů je to, že setrvání vojáků v Mikulově je nejisté delší čas a již jednou bylo rozhodnuto, že posádka letos v září skončí. Odchodu vojáků se neobávají ani ve Zbiroze na Rokycansku.

Středočeský kraj patří k oblastem, kde armáda většinu vojenských posádek zrušila již před lety. S odstupem času starostové středočeských měst a obcí říkají, že navzdory obavám rušení posádek hospodářské problémy nezpůsobilo. Zástupce měst v současné době trápí spíše problémy s převodem armádního majetku. gcm nol

Reklama

Související témata:

Související články

Letci se rozloučí s Náměští

Vojenská letecká základna v Náměšti nad Oslavou má být na podzim zrušena. Šokující zprávu o záměru ministerstva obrany, který ještě musí odsouhlasit vláda,...

Výběr článků

Načítám