Hlavní obsah

Zaměstnavatelé zatím propouštění neplánují, někteří chtějí nabírat

Právo, pro, tov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Čtyři z pěti zaměstnavatelů nepředpokládají, že by do poloviny roku propouštěli zaměstnance. Více než desetina z nich naopak hodlá pracovníky nabírat, propouštět se chystá pět procent firem. Vyplývá to z výzkumu společnosti ManpowerGroup Česká republika mapujícího plány zaměstnavatelů v oblasti náboru pracovních sil.

Foto: Radek Plavecký, Právo

Ilustrační foto

Článek

Firmy, které hodlají v případě ústupu pandemie nové zaměstnance hledat, jsou napříč všemi sektory s výjimkou ubytování a stravování.

„I přes sílící propouštění nejsou firmy schopny obsadit celou řadu pracovních míst. Třetina všech volných pozic na trhu, tedy 107 000, jde za obsluhou strojů ve výrobě a tyto pozice se nyní velmi těžko obsazují,“ upozornila generální ředitelka ManpowerGroup Česká republika Jaroslava Rezlerová.

Nezaměstnaných v únoru přibylo

Ekonomika

Lidé z gastronomie a služeb podle ní nemají o práci ve výrobě zájem a nábor zahraničních pracovníků je nyní náročnější a zdlouhavý. Dále se hledá přes 80 000 pomocných dělníků především do stavebnictví, 67 000 řemeslníků a opravářů či 29 000 různých specialistů, techniků a odborných pracovníků.

Přijde vlna bankrotů?

Prezident Hospodářské komory Vladimír Dlouhý v pondělí uvedl, že kvůli pandemii už zbankrotovalo přes 7000 podnikatelů a více než 600 firem.

„I když loni byl nízký podíl bankrotů ve srovnání s jinými lety, bylo to dáno především tím, že existovalo moratorium na podávání insolvenčních rozhodnutí nebo návrhů, a otevřeně řečeno, musíme počítat s tím, že bankroty ještě přijdou,“ řekl.

Přijďte do práce i v karanténě. Lidé popsali chování některých zaměstnavatelů

Koronavirus

Odborníci podle něj odhadují, že plošné restrikce podnikání připravily ČR o více než 300 tisíc pracovních míst v soukromém sektoru.

Reklama

Výběr článků

Načítám