Hlavní obsah

Zaměstnanci přijdou o právo koukat šéfům pod prsty

Právo, Jakub Svoboda

V přípravách na očekávanou smršť legislativních změn, která po lednovém startu nového občanského zákoníku zaplaví Česko, zapadlo několik citlivých témat. Jedním z nich je zrušení povinnosti akciových společností umožnit volbu třetiny členů dozorčí rady zaměstnanci.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Odborům tentokrát zásadní téma poněkud uniklo. Ilustrační foto

Článek

Pro zaměstnance to v praxi znamená, že už nebudou mít zákonem garantované právo nahlížet do všech dokladů a záznamů týkajících se činnosti firmy a kontrolovat její účetní závěrky. Dozorčí rada také schvaluje rozdělení zisku nebo na úhradu ztráty a měla by dohlížet i na to, zda společnost při podnikání i v dalších činnostech neporušuje zákon.

Obchodní zákoník, který kvůli lednovému nabytí účinnosti nového občanského zákoníku přestane ke konci letošního roku platit, říká, že má-li společnost více než 50 zaměstnanců, „dvě třetiny členů dozorčí rady volí valná hromada a jednu třetinu zaměstnanci“. Z údajů Českého statistického úřadu vyplývá, že tato povinnost se nyní týká přes 2800 firem.

Část oblastí upravovaná obchodním zákoníkem se od Nového roku přesune do občanského zákoníku a část, včetně té týkající se dozorčích rad, bude upravovat nový zákon o obchodních korporacích. Ten však pouze konstatuje, že „členy dozorčí rady volí a odvolává valná hromada“.

Současný mandát zaměstnanců, kteří v dozorčích radách nyní působí, nová legislativa neomezí. Vyprší až po době, na kterou jim byl přidělen.

Většina zaměstnanců o novince neví

Jak Právo zjistilo, řada zaměstnavatelů ani zaměstnanců, kteří dnes působí v dozorčích radách firem, o této novince vůbec neví. „Neslyšel jsem o tom,“ divil se například zaměstnanec, který působí v dozorčí radě jedné větší pražské firmy.

Podle něj je s podivem, že odboráři ani politici tuto otázku dosud veřejně nezvedli. Oslovení odboráři soudí, že většina firem si bude chtít zaměstnance v dozorčích radách ponechat.

„S tou úpravou ale nesouhlasíme. Připravili jsme vlastní pozměňovací návrh, kterým žádáme vrátit to zpět. Je to (zastoupení zaměstnanců v kontrolních orgánech firmy) běžná evropská praktika,“ řekl Právu expert Českomoravské konfederace odborových svazů Vít Samek.

Nejnovější analýzy podle něj dokazují, že firmy, v jejichž dozorčích radách jsou zástupci zaměstnanců, bývají konkurenceschopnější než ty, které je v radách nemají. S dosavadní praxí proto neměla podle Samka v rámci jednání tripartity problém ani řada významných zaměstnavatelů. Velké tuzemské firmy Právu potvrdily, že zaměstnance z dozorčích rad od příštího roku vyhánět nezačnou.

„Úprava občanského zákoníku nevylučuje, aby si společnost sama určila zastoupení zaměstnanců v dozorčí radě, a to úpravou stanov – v takovém případě musí stanovy obsahovat podrobná pravidla volby, neboť již nelze odkazovat na zákonnou úpravu,“ sdělil Právu mluvčí energetické společnosti ČEZ Ladislav Kříž.

Největší společnosti změny neplánují  

O tom, jak by měl ČEZ s novou právní úpravou naložit, se podle něj uvnitř firmy, jejímž většinovým vlastníkem je stát, ještě diskutuje. „Finální řešení zatím nevíme. Ale princip zástupců zaměstnanců v dozorčí radě bychom rádi zachovali,“ ujistil Kříž.

Automobilka Škoda Auto chce podle svého mluvčího Jozefa Baláže měnit své stanovy v co nejmenším rozsahu. „Změny v úpravě dozorčí rady ale neplánujeme, zaměstnanci by měli i nadále volit část členů dozorčí rady,“ dodal Baláž.

„Se žádnou změnou v tomto směru nepočítáme,“ sdělil pak Právu i mluvčí Českých drah Radek Joklík.

I když největší společnosti teď avizují, že své zaměstnance o možnost kontroly řízení podniků nepřipraví, otázkou je, jak se k tomu postaví tisíce středně velkých firem. 

„Nevím, proč by si vedení naší firmy mělo dál nechat líbit, že mu koukáme při každém jeho kroku přes rameno,“ nevylučuje změny pětapadesátiletý Jan, který je zaměstnán ve firmě s pobočkami po celé České republice.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám