Hlavní obsah

Žalobci žádají pro šéfa Hyundai šest let za mřížemi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

SOUL

Šéf automobilky Hyundai Čong Mong-ku možná lituje, že se v únoru odvolal proti verdiktu, jímž ho soud poslal za zpronevěru podnikových financí na tři roky do vězení. Jihokorejští žalobci totiž v úterý vznesli požadavek, aby Čong vyfasoval dvojnásobek - šest let za mřížemi.

Článek

"Rozsudek je příliš mírný," řekl u soudu jeden ze žalobců. Čong podle něj nepoškodil pouze firmu, ale pověst celé Jižní Koreje v zahraničí. Obhájci naopak věří, že Čongovi vybojují pouze podmínku. Odvolávají se mj. na jeho zásluhy o rozvoj jihokorejského hospodářství, za což podle nich zasluhuje shovívavost.

Na své straně mají i mocné ekonomické kruhy. Investoři se totiž obávají, že Čongova nepřítomnost ve vedení nabourá plány na zahraniční expanzi automobilky, a vidina Čonga za mřížemi je pro ně nepředstavitelná.

Sám Čong, který je díky kauci na svobodě, takže se mohl v dubnu zúčastnit i slavnostního zahájení výstavby nové továrny Hyundai v Nošovicích, "seká latinu". Potvrdil svůj slib, že na veřejné účely dá svůj osobní majetek v hodnotě zhruba 1,1 miliardy dolarů (23 miliard Kč).

Peníze by podle něj měly jít podle na výstavbu budovy opery v Soulu, další kulturní stánky po celé Jižní Koreji a také na projekty zaměřené na boj proti globálnímu oteplování. "Je mi moc líto, že jsem touto kauzou vytvořil velké problémy a vyvolal mezi lidmi obavy," kál se v úterý před soudem.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám