Hlavní obsah

Zákon o vypořádání věřitelů družstev tentokrát neprošel

PRAHA

Věřitelé družstev si mohou oddechnout. Zákon, který měl umožnit, aby byly vyplaceni v naturáliích, totiž neprošel ústavní procedurou. Zákon Sněmovně vrátil na začátku listopadu Senát, poslanci jej znovu nepřijali, protože norma by už neměla smysl. Je v ní uvedeno, že věřitelé musí svůj nárok uplatnit do konce září 2004. Tato lhůta už ale minula.

Foto: HZS Zlínského kraje
Článek

Poslanci o tom dobře věděli už při prvním projednávání, ale mysleli, že Senát v pozměňovacích návrzích lhůtu prodlouží. To se nestalo a poslanci už tuto možnost neměli.

Zákon byl už od začátku rozporuplný. Umožňoval totiž, aby věřitelé, kteří vložili do zemědělských družstev při jejich zakládání svůj majetek, byli odškodněni i v naturáliích. Mohli tedy dostat například zchátralou budovu se zápornou tržní hodnotou. Družstva by na takovém zákonu vydělala.

Tzv. transformační zákon platí od roku 1992. Určuje, že družstva musí vrátit majetek věřitelům. Ta na to ale nemají, a tak jim majetek stále dluží. Pokud jim vrácení nařídí soud, většinou vyhlásí konkurz.

Sněmovna chce  pomoc družstvům, která by je od likvidace zachránila, zavést už od roku 1998, žádný návrh ale zatím nevstoupil v platnost.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám