Hlavní obsah

Zakladatel Moderny vybral od investorů 70 miliard

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Investiční společnost Flagship Pioneering, která stojí za společností Moderna, získala pro svůj fond VII od investorů 3,4 miliardy dolarů (71,36 miliard korun). Cílem největšího fondu společnosti je vybudovat novou generaci biotechnologických společností.

Foto: Dado Ruvic, Reuters

Moderna skončila čtvrtletí v zisku.

Článek

Jde o jednu z největších částek, které se kdy ve farmaceutickém průmyslu povedlo shromáždit, uvedl server listu Financial Times.

„Rozšířená kapitálová základna nám umožní věnovat se průkopnické vědě i zakládání a růstu firem, a to vše pod jednou střechou,” nechal se slyšet zakladatel společnosti Flagship Pioneering a předseda představenstva Moderny Noubar Afeyan.

Fond VII společnosti Flagship od investorů získal jednak 2,2 miliardy dolarů (46,18 miliardy korun) v letošním roce, jednak 1,2 miliardy dolarů (25,19 miliardy korun) v loňském roce 2020. Tento kapitál chce společnost využít v průběhu příštích tří let.

„Nejedná se o investiční fond v tradičním slova smyslu. Nic z toho, čemu se věnujeme, nepochází z venku,” vysvětluje Afeyan strategii Flagshipu, který investuje do vývoje technologií a zakládání společností v rámci svých vlastních struktur. Nesnaží se tedy identifikovat na trhu již existující začínající hráče, které by koupil.

Výrobce Moderny žádá o schválení vakcíny i pro děti

Koronavirus

Typickým příkladem strategie Flagshipu je společnost Moderna. Tu Afeyan založil ve spolupráci s mikrobiologem Derrickem Rossim a imunologem Derrickem Springerem.

Původní název firmy zněl ModeRNA Therapeutics a jejím cílem bylo od začátku využít technologii mRNA (m jako messenger, tedy poslíček, RNA jako jednovláknová nukleová kyselina).

„Proč nemůžeme využít mRNA, aby se pacient sám stal výrobním závodem pro své vlastní léky?” ptal se prý Afeyan v době, kdy Moderna teprve vznikala.

Velký průlom pro společnost představoval úspěšný vývoj mRNA vakcíny proti covidu-19 s účinností 94,1 procenta. Od začátku roku 2020 do současnosti tak hodnota akcií společnosti vzrostla o 1000 procent. V současnosti Moderna testuje mRNA vakcíny proti HIV a chřipce.

Reklama

Související témata:

Související články

Vakcíny na výběr? S trochou štěstí to jde

Vakcínu proti covidu si lidé v Česku vybrat nemohou. Jsou ale výjimky. Třeba když hrozí, že zájemce odmítne vakcínu až na místě, včas se nenajde náhradník...

Očkování zrodilo devět nových miliardářů

Zisky z prodeje vakcín proti koronaviru učinily z devíti lidí eurové miliardáře. Ve čtvrtek to sdělila televize RTL s odvoláním na sdružení bojující za zrušení...

Výběr článků

Načítám