Hlavní obsah

Zákazníci Bohemia Energy mají na změnu půl roku, musí počítat se zdražením

Lidé, kteří mají uzavřenou smlouvu se společností Bohemia Energy o dodávkách elektřiny či plynu, mají nyní půl roku na to, aby si našli nového dodavatele. Firma ve středu dodávky s okamžitou platností ukončila a elektřinu i plyn jim nyní šest měsíců bude poskytovat tzv. dodavatel poslední instance.

Foto: koláž Novinky.cz

Bohemia Energy končí

Článek

Ten energie dodává za ceny, které stanovuje Energetický regulační úřad, a jeho ceníky bývají o něco vyšší než běžné nabídky dodavatelů, uvedla ČTK.

Kdo je oním dodavatelem, záleží v Česku na regionu. U elektřiny je to v Praze a okolí Pražská energetika (PRE), na jihu Čech a jihu Moravy je to E.ON, ve zbytku země pak ČEZ Prodej.

Bohemia Energy končí. Milion lidí musí hledat nového dodavatele

Ekonomika

U plynu jde o firmu Pražská plynárenská pro Prahu a okolí, Innogy Energie pro zbytek ČR s výjimkou Jihočeského kraje, kde je tímto dodavatele E.ON Energie.

Tyto firmy nyní mají povinnost okamžitě zákazníky informovat o zahájení dodávek, cenách a podmínkách.

Půl roku

Pokud si lidé nenajdou nového dodavatele, mají na náhradní dodávky od zmíněných společností právo půl roku. Pak mohou skončit a lidé tak zůstanou bez energií.

Právo na dodávky od dodavatele poslední instance mají ale jen ty domácnosti, které v předcházejících 12 měsících neměly spotřebu vyšší než 630 MWh. Spotřeba běžné domácnosti se přitom pohybuje v řádu nižších jednotek MWh ročně.

„Chceme všechny odběratele na našem distribučním území ujistit, že se o ně v případě problémů jejich dosavadního dodavatele postaráme. ČEZ je na svou roli dodavatele poslední instance připraven. Už jsme tento úkol v minulosti plnili mnohokrát a vždy jsme tuto situaci zvládli a zákazníci s námi byli spokojeni,“ sdělil Právu mluvčí ČEZ Roman Gazdík.

Bohemia Energy skončila i na Slovensku. Spekulanti a zkrachovanci, je to hnusné, zhodnotil to ministr

Ekonomika

„Institut dodavatele poslední instance zajišťuje, že začneme dodávat elektřinu postiženým zákazníkům. I proto už nyní navyšujeme kapacity na našich call centrech a v našem zázemí tak, abychom byli schopni co nejlépe a nejdříve zvládnout všechny úkony, které s náhlým přechodem zákazníků z krachujících společností k nám souvisí. Nebude to jednoduché, ale děláme vše, abychom to zvládli,“ vysvětlil.

„Spojíme se s vámi sami. Rozumíme, že to není jednoduché, ale nemusíte se bát, že byste byli od dodávek elektřiny odstřiženi. Naši lidé, naše call centra i naše pobočky pracují na maximum. Nemusíte nám volat ani chodit na naše pobočky,“ dodal Gazdík.

Majitelem Bohemia Energy je 32. nejbohatší Čech s majetkem 7,3 miliardy

Ekonomika

Ke klidu klienty vyzývá také Energetický regulační úřad (ERÚ). „Spotřebitelé v tuto chvíli nemusejí nic dělat, nemusejí nikam volat nebo chodit na pobočky. Jejich dodavatel poslední instance se jim ozve sám během několika dní. Dostanou od něj základní informace a oznámení o ceně, za kterou jim bude energie dodávat,” uvedl předseda Rady ERÚ Stanislav Trávníček.

„Běžně takové vyrozumění probíhá do pěti dnů. Tentokrát se však ukončení činnosti týká jednoho z největších tuzemských dodavatelů. Je tedy velmi pravděpodobné, že bude docházet k drobným zpožděním, než dodavatelé poslední instance stihnou informovat všechny zákazníky,“ uvedl předseda Rady ERÚ Stanislav Trávníček.

Reklama

Výběr článků

Načítám