Hlavní obsah

Zákaz pesticidů ohrozí cukrovou řepu

Právo, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V Evropské unii se už na polích a zahradách nebudou smět používat k ochraně rostlin proti škodlivému hmyzu syntetické insekticidy neonikotinoidy, které se využívají také v ČR při pěstování cukrové řepy. Rozhodly o tom na zasedání v pátek v Bruselu členské země. Opatření slouží k ochraně mizejících včelstev.

Foto: Profimedia.cz

Cukrová řepa. Ilustrační foto

Článek

Toxické neonikotinoidy mají podle vědeckých studií na včely ničivý vliv, i když zřejmě nejsou jedinou příčinou jejich ubývání v posledních letech.

V EU už pět let platil částečný zákaz těchto látek, ale šlo žádat o výjimky. Úplný zákaz klothianidinu, imidaklopridu a thiamethoxamu pro venkovní použití, o němž nyní rozhodly členské státy kvalifikovanou většinou na návrh Evropské komise, by měl začít platit ke konci roku. Česká republika je jednou ze čtyř zemí, která hlasovala proti zákazu.

„ČR požadovala zařadit výjimku pro cukrovou řepu a umožnit další použití tří účinných látek z řady neonikotinoidů v této plodině, vzhledem k tomu, že za současně používaná mořidla osiva není dostupná adekvátní náhrada. Jde o naprosto nepostradatelnou součást pěstitelské technologie cukrové řepy a bez mořidel je výrazně ohrožena rentabilita pěstování cukrovky, této tradiční plodiny českého zemědělství,“ uvedlo pro Právo ministerstvo zemědělství.

Nebylo prokázáno, že by v následných plodinách pěstovaných po cukrové řepě zůstávaly rezidua po neonikotinoidech, argumentuje ministerstvo.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám