Hlavní obsah

Zahraniční obchod Slovenska přesáhl úroveň před koronavirovou krizí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislava

Červnový přebytek slovenského zahraničního obchodu byl nejvyšší od letošního března, celková hodnota exportu i importu přesáhla úroveň před koronavirovou krizí o téměř pětinu. Informoval o tom slovenský statistický úřad. Zejména loni na jaře obchodní bilance země poznačily dopady nemoci covid-19.

Foto: maž, Novinky

Továrna Kia ve slovenské Žilině - motory.

Článek

Přebytek obchodní bilance Slovenska v červnu meziměsíčně stoupl o 88 procent na 297 milionů eur (7,5 miliardy korun), v meziročním srovnání se ale snížil o téměř dvě třetiny. Bilance zahraničního obchodu země je v přebytku 14 měsíců v řadě. Tomuto vývoji pomohl hlavně vývoz automobilů, právě automobilový průmysl je hlavním motorem slovenské ekonomiky.

Celkové hodnoty exportu a importu Slovenska dosáhly v červnu druhé nejvyšší úrovně od začátku letošního roku a byly výrazně vyšší i v porovnání s červnem 2019, tedy před propuknutím koronavirové nákazy.

V Košicích hrozí konec výroby oceli. V sázce je 10 tisíc pracovních míst

Evropa

Za celé první pololetí přebytek obchodní bilance Slovenska přesáhl hranici dvou miliard eur (přes 51 miliard korun), v porovnání se stejným obdobím loňska se zvýšil více než čtyřnásobně.

Slovenská ekonomika je exportně orientovaná. Hospodářství země loni v souvislosti s koronavirovou krizí kleslo poprvé od roku 2009, a to o 4,8 procenta. Pro letošní rok slovenské ministerstvo financí předpokládá růst hospodářství o 4,6 procenta.

Reklama

Výběr článků

Načítám