Hlavní obsah

Zahraniční obchod skončil za únor v přebytku 28,7 miliardy

Novinky, pit
Praha
Aktualizováno

Zahraniční obchod Česka v únoru skončil v přebytku 28,7 miliardy korun, což je v porovnání se stejným měsícem roku 2012 nárůst o miliardu korun. Vývoz ale meziročně poklesl o 3,6 procenta, dovoz pak o 4,4 procenta. Vyplývá to z údajů Českého statistického úřadu.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Přebytek zahraničního obchodu za únor dosáhl 28,7 miliardy.

Článek

„Opět se potvrzuje, že nízká aktivita v domácí ekonomice stojí za větším poklesem dovozu před vývozem,“ uvedl analytik Tomáš Volf ze společnosti Citfin. Pro srovnání, ještě v lednu činil přebytek 31,5 miliardy korun.

Foto: David Ryneš, Novinky

Zahraniční obchod

Nedařilo se tradičnímu tahounu domácí ekonomiky. Export strojů a dopravních prostředků klesl o 4,8 procenta, přičemž nejvíce to bylo u silničních vozidel, konkrétně o 4,4 procenta.

Podle Volfa by měl přebytek tuzemského zahraničního obchodu nadále přetrvávat, bude nicméně záležet na vývoji vývozu a dovozu.

„Klíč k vyšší aktivitě v ekonomice drží v rukách zahraniční spotřebitelé. Celá Evropa však odkládá nákupy zbytného zboží na lepší časy a tempo HDP kolem nuly nezavdává důvod očekávat v nejbližších měsících výraznější obrat k lepšímu,“ nastínil další vývoj Volf.

Čína vyvažuje pokles exportu do eurozóny

Aktuální ekonomická situace se promítá podle předsedy Asociace exportérů Jiřího Grunda do geografického členění exportu. „Zatímco do eurozóny vývoz meziročně klesl, například na čínský trh se podařilo vyvést zboží v hodnotě o pět procent vyšší. Dařilo se také například v obchodě Tureckem, se kterým vzrostl přebytek o 1,2 miliardy korun,“ uvedl Grund.

Ke zlepšení a návratu do růstových čísel by mohlo podle Grunda dojít až ve druhé polovině letošního roku. „Měla by se tak projevit se zpožděním postupně se zlepšující situace hlavních evropských ekonomik, které tvoří hlavní odbytiště pro české výrobky,“ zakončil.

Reklama

Výběr článků

Načítám