Hlavní obsah

Zahraniční obchod rekordně rostl, přebytek je 5,1 miliardy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Dubnový výsledek zahraničního obchodu vykázal přebytek 5,1 miliardy korun. To je nečekaně vysoké číslo. Loni touto dobou byla bilance naopak ve schodku 10,9 miliardy korun. Skok 16 miliard je největší v historii ČR. Údaje v pátek zveřejnil Český statistický úřad (ČSÚ).

Článek

"Nejoptimističtější odhady počítaly s třímiliardovým kladným saldem. V meziročním srovnání se výkonnost našeho zahraničního obchodu zlepšila o historicky nejvyšších 16 miliard korun. Bohužel za skvělými výsledky obchodní bilance nestojí silný vývoz ale naopak slabý dovoz, který se propadl o 7,5 procenta meziročně," upozornila analytička Raiffeisenbank Helena Horská.

Stejně jako v předchozích měsících se stále zlepšuje bilance se státy EU, přebytek narostl o 7,8 miliardy korun. Se státy mimo EU, s nimiž se daří obchodovat méně, klesl schodek o 8,2 miliardy korun.

Podle analytika HVB Bnak Pavla Sobíška je ve výsledcích obchodu za duben znepokojivá ztráty dynamiky růstu vývozu. "Ta má svůj původ v oslabování poptávky na hlavních exportních trzích EU, ale také vyčerpávání jednorázových vlivů z rizšíření EU na zahraniční obchod. Ještě znepokojivější je, že ztráta dynamiky dopadá zejména na vývoz strojů a dopravních zařízení, tedy skupinu výrobků s vysokou přidanou hodnotou," uvedl Sobíšek. Vývoz v dubnu meziročně rostl o 2,8 procenta.

Za posledních dvanáct měsíců, které byly prvním rokem členství České republiky v EU, se v porovnání s předchozími dvanácti měsíci celkově zvýšil vývoz o 23,8 procenta a dovoz o 17,5 procenta. Celková bilance dosáhla aktiva 11,2 miliardy korun, což představuje zlepšení o 78,5 miliardy korun

Rok 2005 v minusu asi neskončí

Česká republika má stále větší šanci, že zahraniční obchod skončí přebytkem za celý rok 2005. To se už mnoho let nestalo. Horská ale očekává, že bilance výrazným přebytekm neskončí a bude spíše vyrovnaná.

"Přebytek akumulovaný od začátku roku dosáhl téměř 25 miliard korun, což dává dobré šance, že i při zhoršení bilance ve druhé polovině roku zůstane celoroční výsledek v plusu," uvedl Sobíšek.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám