Hlavní obsah

Zahraniční dluh Česka klesl na 1,887 biliónu korun

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Zahraniční dluh České republiky klesl ve třetím čtvrtletí o 39 miliard korun na 1,887 biliónu korun. Představoval tak 49,1 procenta hrubého domácího produktu. K nižšímu zadlužení přispěla především změna pozice bankovního sektoru, oznámila v pondělí Česká národní banka. Meziročně bylo zahraniční zadlužení vyšší o 58,5 miliardy korun.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

"K poklesu zahraničního dluhu přispěl v nejvyšší míře vývoj zahraničních závazků bankovního sektoru. Obchodní banky splácely část dříve přijatých krátkodobých úložek a finančních úvěrů od nerezidentů," uvedla ČNB.

Zahraniční závazky bankovního sektoru včetně ČNB klesly na 21,8 procenta celkové zahraniční zadluženosti. Závazky s původní splatností delší než jeden rok podle centrální banky tvoří 74,8 procenta celkové výše dluhu.

Na podnikový sektor připadá 49,4 procenta celkové zadluženosti. Na růst zadluženosti podnikového sektoru měl vliv vývoj čistých závazků tuzemských dceřiných společností vůči zahraničním přidruženým podnikům v souvislosti s čerpáním obchodních a finančních úvěrů ze zahraničí a emise dluhopisů českých podniků na zahraničních trzích.

Zvýšení zadluženosti vládního sektoru je podle ČNB důsledkem nákupů vládních dluhopisů zahraničními investory a čerpáním úvěrů od Evropské investiční banky na rozvoj infrastruktury. Na vládní sektor připadá 28,8 procenta z celkové zadluženosti.

Reklama

Výběr článků

Načítám