Hlavní obsah

Začíná prodej Slovenských elektráren, zájem má i ČEZ

ČTK, Martin Procházka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRATISLAVA

Slovenská vláda příští týden zveřejněním inzerátu v tisku zahájí tendr na prodej 49 procent akcií dominantního výrobce elektřiny Slovenské elektrárne (SE). "Do privatizace tak mohou vstoupit další společnosti, které mají o elektrárny zájem," uvedl Peter Mitka ze společnosti PricewaterhouseCoopers, která vládě při prodeji radí.

Foto: Dagmar Šnajdarová

Bílá krása Buchlova

Článek

Dosavadní uchazeči, mezi které patří také česká elektrárenská společnost ČEZ, už svůj zájem projevit nemusí. Dostanou ale aktualizované informace o slovenském výrobci elektřiny. "Důvodem úpravy podmínek byly signály o zájmu nových investorů vstoupit do procesu. Inzerát je výzvou pro všechny nové potenciální investory," uvedl Mitka.

Noví uchazeči budou moci projevit zájem během několika následujících týdnů. "Ten, kdo splní kritéria, dostane celou sadu dokumentů, čas na jejich prostudování a následné předložení nabídky," doplnil poradce. V prosinci by poté měl být k dispozici zkrácený seznam zájemců, kteří budou moci v podniku vykonat hloubkový audit. Ten by měl začít koncem ledna příštího roku.

Termín konce privatizace nejasný

Mitka zatím neuměl upřesnit, kdy prodej elektráren skončí. "Závisí to na tom, jakou strukturu transakce bude mít," prohlásil. Státní komise totiž navrhla rozdělit SE ještě před privatizací na jednu společnost s klasickou a druhou s jadernou energií. Definitivní způsob privatizace ale vláda dosud neschválila. Podle poradenské firmy má většina investorů zájem pouze o nejadernou část SE.

Právě ČEZ je údajně jediným uchazečem, který projevil zájem o koupi konvenčních i jaderných aktivit elektráren. Slovenské elektrárne jsou poslední velkou společností, kterou zcela kontroluje stát. SE provozují tři jaderné, dvě tepelné a 34 vodních elektráren. Od elektráren byly na začátku loňského roku odděleny společnosti Přenosová soustava a Teplárna Košice.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám