Hlavní obsah

Záchrana bank spadne na bedra akcionářů a věřitelů, shodla se EU

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brusel

Od roku 2016 se budou muset na záchraně problémových finančních ústavů podílet především akcionáři a věřitelé. Dohoda, na které se shodli vyjednávači z členských zemí Evropské unie, Evropského parlamentu a Evropské komise, má zbavit daňové poplatníky odpovědnosti za špatné hospodaření bank. Uvedla to agentura DPA.

Foto: Kai Pfaffenbach, Reuters

Ilustrační foto

Článek

V případě, že akcionáři a věřitelé nebudou schopni náklady pokrýt, měly by být využity peníze z fondu vytvořeného bankami. Dohodu ještě musí oficiálně schválit členské země a Evropský parlament.

„Díky těmto novým pravidlům budou rozsáhlé záchrany bank na úkor daňových poplatníků minulostí,“ uvedl evropský komisař pro vnitřní trh Michel Barnier.

Dohoda podle agentury Reuters v případě schválení stanoví jasná pravidla pro uzavírání bank ve všech členských zemích Evropské unie. Stane se rovněž důležitým stavebním kamenem plánované bankovní unie v eurozóně.

Reklama

Výběr článků

Načítám