Hlavní obsah

Za solární podvod padl trest šest let vězení

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno
Aktualizováno

Krajský soud v Brně v pátek uložil tři tresty vězení od čtyř do šesti let a jednu podmínku za podvod při získání revizního posudku při spouštění solární elektrárny Mrlínek na Kroměřížsku. Posudky tvrdily, že rozestavěná elektrárna je už dokončená, díky čemuž dosáhla na výhodnější dotace. Uvedla to Česká televize.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Obžalované Filipa Šlezara, Jiřího Havlíčka, Radka Jaroše a Jiřího Provazníka uznal soud vinnými v případu solární elektrárny nedaleko Bystřice pod Hostýnem, která předčasně získala licenci do konce roku 2010. Díky tomu měla mít od státu výhodnější výkupní cenu než elektrárny, které vstoupily do provozu až v roce 2011. V době, kdy licenci dostala, ale nestály ještě ani panely na pozemku.

Obžaloba vinila majitele elektrárny Šlezara a Havlíčka, jednatele společnosti, která elektrárnu stavěla, že chtěli podvodem vydělat co nejvíce peněz. První z nich dostal šest let vězení, druhý čtyři roky. Šlezarova firma musí navíc zaplatit 12 miliónů korun.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Elektrotechnici Jaroš a Provazník měli v prosinci roku 2010 vydat falešnou revizní zprávu potřebnou pro získání licence, přestože elektrárna ještě nebyla hotová a majitelé ji zprovoznili až o dva měsíce později. Jaroš dostal pět let vězení, Provazník tři roky s podmíněným odkladem pět let.

O licenci přišla elektrárna na Liberecku

Díky včas získané licenci však měli od státu získat dvojnásobnou výkupní cenu, než tomu bylo u elektráren zprovozněných v roce 2011.

V souvislosti se získáváním licencí solárních elektráren řeší soudy mnoho případů. Jako první brněnský soud v červnu zrušil licenci pro solární elektrárnu v Českém Dubu na Liberecku. [celá zpráva]

Před soudem se kvůli získávání licencí ocitla sama šéfka Energetického regulačního úřadu Alena Vitásková, která má z pozice úřadu poctivé získávání licencí kontrolovat.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám