Hlavní obsah

Za rok a půl zisk 62 miliónů. Operátor O2 prodal podíl v aplikaci Taxify

Novinky, tov

Operátor O2 ze skupiny PPF nejbohatšího Čecha Petra Kellnera prodal svůj podíl v estonské přepravní platformě Taxify za více než 70 miliónů korun. Před rokem a půl podíl získal za osm miliónů, svou investici tak zdevítinásobil. Je to první prodej start-upu (začínající technologické firmy) v historii O2, uvedla ve středu firma v tiskové zprávě.

Foto: Taxify

Aplikace Taxify

Článek

„Investice do Taxify byla jednoznačně velmi úspěšná a nyní této společnosti přejeme mnoho úspěchů při pronikání na nové trhy,” řekl finanční ředitel O2 Tomáš Kouřil. Přestože transakce není z pohledu celkové finanční perspektivy O2 zásadní, je podle něj důkazem, že mohou jejich tradiční byznys inovovat a hledat alternativní cesty k dalšímu růstu.

Mobilní aplikace Taxify propojuje řidiče taxi se zákazníky, kteří si mohou zvolit svého řidiče na základě dojezdového času, ceny a úrovně služeb. Taxify je nejrychleji rostoucí společnost v oblasti osobní přepravy v Pobaltí a východní Evropě. Vznikla v roce 2013 v Estonsku a momentálně operuje ve 20 zemích.

Podíl se podle informací ČTK pohyboval v jednotkách procent, kupce firma nezveřejnila.

Podle zakladatele Taxify Markuse Villiga O2 jeho firmě významně pomohla především v její rané fázi. Mohla využívat infrastrukturu a prodejní kanály operátora. „Díky tomu jsme mohli růst jak v Česku, tak na Slovensku,” řekl.

Zpráva o prodeji přichází shodou okolností v den, kdy rozhodnutí evropského soudu nahrává zpřísnění regulace digitálních přepravních platforem. Konkrétně se jednalo o službě Uber. Soudní dvůr Evropské unie (EU) ve středu rozhodl, že americká digitální platforma Uber poskytuje přepravní služby, a členské státy ji tedy mohou regulovat jako tradiční taxislužbu. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám