Hlavní obsah

Za porušení zákazu vybírat peníze na předváděčkách padla pokuta přes milión

Novinky, tov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Při kontrolách dodržování zákazu žádat peníze na předváděcích akcích zjistila Česká obchodní inspekce (ČOI) pochybení v pětině případů z téměř stovky kontrol. Padly první tři pokuty, další zjištění se nyní řeší ve správním řízení. V tiskové zprávě o tom ve čtvrtek informoval mluvčí ČOI Jiří Fröhlich.

Foto: Dorian Hanuš, Právo

Ředitel České obchodní inspekce Mojmír Bezecný

Článek

Pravomocně ČOI uložila dvě pokuty společnosti Exen Trade v celkové výši 1,3 miliónu korun a jednu pokutu společnosti BNM-Medical ve výši 110 tisíc korun.

Od února nesmějí prodejci požadovat na předváděcích akcích zaplacení zboží, peníze z uzavřené kupní smlouvy mohou žádat nejdříve sedm dní poté. Opatření má chránit zákazníky, kteří si tak mají čas koupi rozmyslet. Zákazník má právo od smlouvy uzavřené na předváděčce odstoupit do 14 dnů bez uvedení důvodu. Pokud ale již dal peníze z ruky, je mnohdy těžké je dostat zpět.

Exen Trade nejprve dostala pokutu 100 tisíc, druhá pokuta byla již výrazně vyšší.

„ČOI také pravomocně uložila společnosti Exen Trade pokutu ve výši 1 200 000 korun za to, že zástupci společnosti bezprostředně po předváděcí akci spotřebitele odvezli domů a tam od nich převzali hotovost,“ řekl ředitel ČOI Mojmír Bezecný.

ČOI: Zákon obešli vědomě

Inspektorům se ve čtyřech případech podařilo prokázat, že zástupce kontrolované společnosti po předváděcí akci přijal hotovost. Ve dvou případech bylo na smlouvě uvedeno budoucí datum převzetí hotovosti, což podle inspekce svědčí o vědomém obcházení zákona.

”Spotřebitele zástupci společnosti vozili domů se záměrem, že si tam řeknou o hotovost, ačkoli již několik měsíců je tato praxe ze zákona zakázána. Předpokládali totiž, že u spotřebitele doma budou 'v bezpečí' a jejich jednání inspekce neodhalí,“ dodal mluvčí Fröhlich.

Související téma:

Celkem inspekce za první pololetí zkontrolovala 217 předváděcích akcí, nedostatky zjistila ve 172 případech, tedy téměř 80 procentech. Výše udělených pokut dosáhla 11,4 miliónu korun.

Reklama

Výběr článků

Načítám