Hlavní obsah

Za podporu obnovitelných zdrojů Česku pokuta nehrozí, informoval Kuba

Česku nehrozí pokuta od Evropské komise za vyplácení podpory provozovatelům obnovitelných zdrojů energie. Ve středu to řekl ministr průmyslu a obchodu Martin Kuba. Podle Kuby sice Evropská komise ještě nedokončila notifikaci zákona, který podporu stanovuje, problém ale není ve věcném obsahu. Kuba uvedl, že byl pouze zpožděn celý proces.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ministr průmyslu Martin Kuba (ODS)

Článek

"My v tuhle chvíli sice legislativně nemáme dokončen ten proces notifikace, ale tu podporu vyplácíme především proto, abychom naplnili cíle Evropské komise, a to je využívat určitá procenta energie z obnovitelných zdrojů," prohlásil Kuba.

"Nemáme žádný technický problém, na kterém bychom se s komisí neshodovali, je to pouze časový fenomén a my předpokládáme, že ten proces notifikace bude dokončen velmi časně," zdůraznil.

Kuba také podotkl, že notifikace není dokončena ani v případě Německa a že zpoždění není nijak neobvyklé.

Pokuta nehrozí

Internetový deník Insider v úterý uvedl, že příspěvek pro obnovitelné zdroje může být považován za nedovolenou státní podporu. Server napsal, že Česku kvůli tomu může hrozit pokuta v řádu miliard korun.

"Pokuta v žádném případě nehrozí," řekl však ve středu Kuba. I kdyby notifikace navzdory jeho očekávání dokončena nebyla, bylo by podle ministra možné za nedovolenou podporu označit pouze malou část vyplácených veřejných prostředků. "Je to jen malá část, která se v žádném případě nerovná miliardám," řekl Kuba.

"Naším cílem bylo naplnit procenta získávání energie z obnovitelných zdrojů, což Evropská unie stanovila jako cíl. Bez té podpory by to reálně nebylo možné," uvedl ministr ke státní podpoře obnovitelných zdrojů. "Na druhou stranu se snažíme, aby ty procesy byly nastaveny tak, aby z veřejných prostředků nevznikal někde zbytečný zisk," dodal.

Česko vyplácí ze státního rozpočtu 11,7 miliardy korun na podporu obnovitelných zdrojů energie. Dalších více než 30 miliard platí spotřebitelé v rámci ceny elektřiny.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám