Hlavní obsah

Za plyn a elektřinu si od června připlatí i zákazníci MND

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kvůli zdražování plynu na burze zvýšila ceny i hodonínská společnost MND, která měla v Česku v polovině února téměř 118 000 odběratelů plynu a dalších 136 000 odběratelů elektřiny. Od 1. června tak bude stát jedna MWh 2280 korun včetně DPH místo dosavadních 1765 korun, tj. o 29 procent víc.

Foto: Petr Horník, Právo

Ilustrační foto

Článek

"Dosud se nám dařilo mírnit dopad vysokých cen na naše zákazníky díky postupnému zajišťování energií. Bohužel však s ohledem na současnou situaci a pokračující rostoucí ceny komodit musíme reagovat a upravit ceny našich základních ceníků," uvedl ředitel marketingu a komunikace MND Jan Sýkora.

Zákazníci, kteří mají sjednanou ve smlouvě fixní cenu do konce letošního či příštího roku, budou platit stále stejnou cenu.

Pro domácnost, která využívá zemní plyn na vaření v bytě s ročním odběrem 0,4 megawatthodin (MWh), se zvýší měsíční náklady o 17 korun. Pro domácnost, která využívá zemní plyn na vaření a ohřev vody v bytě s ročním odběrem čtyři MWh, se zvednou náklady měsíčně o 172 korun.

S ohledem na rychlý růst cen a nestabilitu není možné sjednat fixaci ceny a firma také dočasně pozastavila přijímání nových zákazníků.

Pražská plynárenská razantně zdraží plyn

Ekonomika

Zdraží i elektřina

Firma od stejného data zdraží i elektřinu. V nejběžnějším tarifu, který využívají domácnosti, se zvýší cena ze 4080 na 4835 korun za MWh, tedy o necelou čtvrtinu.

MND měla až do letošního podzimu nižší desítky tisíc odběratelů, ale po pádu Bohemia Energy a dalších dodavatelů energií se jejich počet začal velmi rychle zvyšovat. Firma patří do investiční skupiny KKCG podnikatele Karla Komárka.

Zvýšení cen plynu pro zákazníky ve čtvrtek oznámila od 1. června i Pražská plynárenská. Zvýšení má činit 39 procent.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám