Hlavní obsah

Za pět miliard eur ročně omezíme příliv uprchlíků do EU, nabízí Kaddáfí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pět miliard eur ročně za to, že se výrazně omezí příliv uprchlíků z Afriky do Evropy. To nabízí Evropské unii (EU) libyjský vůdce Muammar Kaddáfí, který by tím svou zemi pasoval do role migračního policisty. EU o tom bude minimálně uvažovat.

Foto: Mike Segar, Reuters

Muammar Kaddáfí

Článek

„Budeme to řešit na evropské úrovni a já si dokážu představit, že to bude předmětem listopadového euroafrického summitu v Libyi,“ citoval server EUobserver italského ministra zahraničí Franka Frattiniho.

„Evropa musí konečně dostat migrační politiku, která má k dispozici množství fondů, do zemí původu přistěhovalců. To by pomohlo tranzitním zemím čelit obrovské zátěži,“ uvedl ministr. Ten se už dříve vyjádřil v tom smyslu, že okrajové státy, jako je Itálie, nesou na svých bedrech tíhu migrace za celou EU.

Nevíme, co se stane, jaká bude reakce bílých a křesťanských Evropanů tváří tvář přílivu hladových a zaostalých Afričanů.
lybijský vůdce Muammar Kaddáfí

„Na poli migrace existují velké možnosti rozvoje spolupráce s Libyí,“ citoval The Guardian Matthewa Newmana, mluvčího komisařky pro spravedlnost Viviane Redingové. Podle Francie by EU měla především urychleně dokončit jednání o širší smlouvě s Libyí, započaté už v roce 2008. Její součástí je i žhavá problematika migrace.

Libyjský vůdce se snaží kout železo, dokud je žhavé. Na zástupce evropských zemí se pokouší zapůsobit emotivně laděnými výroky. „Nevíme, co se stane, jaká bude reakce bílých a křesťanských Evropanů tváří tvář přílivu hladových a zaostalých Afričanů,“ posílá sugestivní vzkaz starému kontinentu.

Anketa

Měla by EU platit africkým státům za omezení přílivu uprchlíků do Evropy?
Ano, vyplatilo by se to
68,7 %
Ne, každý má právo žít, kde chce
31,3 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 10859 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám