Hlavní obsah

Za krizi nemohou jen finačníci, selhal celý systém

– Londýn

Přestaňme svalovat všechnu vinu za poslední finanční krizi výlučně na bankéře, vyzval politiky, média a veřejnost dosluhující guvernér britské centrální banky Mervyn King. Problém nebyl v jednotlivcích, ale v systému, řekl King podle pondělního dnešního vydání listu The Telegraph v rozhovoru pro televizi Sky News.

Foto: Tomáš Reiner, Novinky

Článek

"Bankéři nejsou jediným vysvětlením krize," řekl King. "Nedémonizujme jednotlivce. Nebyl to problém jednotlivců, ale problém selhání systému," dodal. Podle něj se bankovnímu sektoru umožnilo, aby se příliš rozrostl, "dali jsme mu příliš vysoké postavení ve společnosti a nezajistili jsme jeho adekvátní regulaci".

Nynější reformy v regulaci finančního sektoru v Británii povedou za několik let "k revoluci v řízení bankovnictví a my budeme opět moci být na britské bankovnictví hrdí", řekl King.

"Lidé pak místo toho, aby britské banky zesměšňovali, jako se to dělo v letech 2007/08, kdy se věci vyvinuly špatně, se zastaví a řeknou si, vida, poučily se z toho".

King odchází z čela Bank of England na konci června. Po něm převezme tradiční britskou instituci dosavadní guvernér kanadské centrální banky Mark Carney.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám