Hlavní obsah

Za 24 hodin se ve světě prodaly podniky za 1,6 bilionu korun

Právo, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mimořádnou porci akvizic na stále rostoucím americkém trhu přinesl počátek tohoto týdne. Během pondělí byly oznámeny dohody o převzetí za více než 70 miliard dolarů (1,6 bilionu korun). Tak vysoké jsou, pro srovnání, plánované výdaje českého státu na celý rok.

Foto: Jose Luis Gonzalez, Reuters

Ilustrační foto.

Článek

Zaujala především dohoda o převzetí slavného klenotnictví Tiffany & Co, za kterou francouzská skupina LVMH nabídla 16,2 miliardy dolarů (373 mld. Kč). Ještě více, a to 26 mld. dolarů (600 mld. Kč), zaplatí bankovní společnost Charles Schwab za převzetí konkurenční investiční TD Ameritrade.

Klenotnictví Tiffany kupují za stamiliardy Francouzi

Ekonomika

K tomu švýcarská farmaceutická společnost Novartis oznámila koupi biotechnologické The Medicines Company za 9,7 miliardy dolarů (224 mld. Kč) a konsorcium v čele s japonskou automobilkou Mitsubishi převzetí nizozemského dodavatele plynu a elektřiny Eneco za 4,1 miliardy eur (104 mld. Kč). V neposlední řadě se pak internetová aukční společnost eBay zbavila online prodejce vstupenek StubHub. Společnost Viagogo ho koupila za 4,1 miliardy dolarů (95 mld. Kč).

Taková salva ukazuje, že neskončila vlna akvizic v korporátním světě po pauze přisuzované oslabení důvěry a obavám z globálního zpomalení až recese, poznamenal list The Financial Times. Snižování úrokových sazeb v USA i Evropě naopak nabídlo další levné peníze na půjčky pro takové obchody, které pomohly i k růstu akciových indexů.

Reklama

Výběr článků

Načítám