Hlavní obsah

Z Číny by do Česka mohlo přímou linkou létat tisíc lidí týdně

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pokud vznikne přímá letecká linka mezi Prahou a Šanghají, mělo by podle čínských představ týdně do Česka létat kolem tisíce lidí. Novinářům to ve středu řekla vrchní ředitelka konzulární sekce na ministerstvu zahraničí Jana Reinišová. Jednání o spuštění této dlouho diskutované linky podle ní vypadají nadějně.

Foto: Aly Song, Reuters

U přímé linky do Číny se uvažovalo o spojení Prahy s hlavním městem Pekingem nebo s obchodní metropolí Šanghají (na snímku).

Článek

Podle neoficiálních informací by memorandum o zřízení přímého leteckého spojení mezi oběma zeměmi mohl podepsat prezident Miloš Zeman při své nadcházející návštěvě Číny.

U přímé linky mezi Českem a Čínou se uvažovalo o spojení Prahy s hlavním městem Pekingem nebo s obchodní metropolí Šanghají. Podle Reinišové zvítězila varianta Praha–Šanghaj.

"Ta jednání pokračují, vypadá to celkem nadějně," uvedla Reinišová, podle níž má ministerstvo zahraničí od vlády přislíbeno navýšení počtu konzulárních úředníků a dalších pracovníků na zastupitelském úřadu v Šanghaji a při vydávání víz plánuje spolupracovat i s externí firmou v rámci takzvaného outsourcingu.

"Ta představa je tisíc lidí týdně s tím, že v zimě by to bylo méně," poznamenala Reinišová k odhadům počtu Číňanů, kteří by po zavedení přímé linky do Prahy létali. "Je to informace těch společností, které linku připravují," dodala.

Číňané rádi nakupují

Do Česka loni přiletělo okolo 165 tisíc turistů z Číny. Tento počet každý rok stoupá; o rok dříve to bylo zhruba o 20 tisíc lidí méně a v roce 2011 lehce přes sto tisíc. Číňané jsou současně velmi lukrativní turisté s velkou kupní sílou. Do Česka doposud přijížděli především v rámci větších cest po Evropě.

České ministerstvo dopravy už dříve uvedlo, že Česko je připraveno podpořit plánovanou linku do Číny pobídkami za téměř 38 miliónů korun. Podmínkou ale je, aby budoucí dopravce létal aspoň čtyřikrát v týdnu po dobu pěti let. [celá zpráva]

Prezident podepíše v Číně desítku dohod

Zeman navštíví nejlidnatější zemi světa od 24. do 27. října. Kromě Pekingu zavítá také do měst Čcheng-tu a Tchien-ťin. Svou cestou chce pomoci českým exportérům při pronikání na čínský trh a přitáhnout čínské investice, turisty a studenty do Česka. Během návštěvy podepíše podle Hradu s čínskými partnery asi desítku dohod.

Reklama

Související články

Zeman vezme Nečase do Číny jako podnikatele

Bývalý premiér Petr Nečas poletí s prezidentem Milošem Zemanem na návštěvu Číny. Nebude součástí národní delegace, ale zemi navštíví v rámci podnikatelské...

Výběr článků

Načítám