Hlavní obsah

Z Chorvatska může být malé Norsko. Pod Jadranem jsou naleziště ropy i plynu

Právo, Josef Kašpar (Řím)

Krize mezi Ukrajinou a Ruskem Evropanům opět připomněla jejich závislost na dovozu energie. Italský exšéf Evropské komise Romano Prodi se domnívá, že snížení závislosti by nebylo obtížné. Stačilo by obklopit pobřeží Jaderského moře vrtnými věžemi.

Foto: Jindřich Ginter, Právo

Jadranské moře

Článek

„Pod dnem Jaderského moře leží velká ložiska metanu i nafty. Chorvatsko už udělilo 29 koncesí na průzkumné vrty, prozatím na ploše 12 tisíc čtverečních kilometrů. Vrty se budou nacházet nedaleko hranic italských územních vod. Jenže na naší straně je jakákoliv průzkumná činnost zastavena. Hrozí nám riziko, že ze všeho budou mít prospěch jen Chorvati. My bychom mohli do konce desetiletí každoročně těžit 22 miliónů tun paliva.“

Prodi nemluvil do větru. Záhřebský ministr zahraničí Ivan Vrdoliar řekl, že „k dispozici by zatím měly být tři miliardy barelů a Chorvatsko by se mohlo stát malým Norskem, pokud se týká těžby plynu na severu a nafty v jižní části Jadranu“.

V Itálii vyvolala Prodiho slova vlnu protestů, kritická ozvěna přišla i z Evropského parlamentu.

Odnesou to želvy a delfíni

Norská společnost Spectrum z pověření chorvatské vlády už delší dobu prověřuje dno Jadranu. Vysílá každých deset vteřin nárazy zvukových vln o síle až 260 decibelů, což je hluková vlna dvakrát silnější, než vydává startující tryskové letadlo.

„Nejde jen o to, vrtací zařízení se promazávají a chladí chemickými prostředky, a celá tato aktivita dle názoru řady ekologů způsobila masakr želv a delfínů v Jaderském moři,“ prohlásil europoslanec Andrea Zanoni.

Slovinec Janez Potočnik, eurokomisař pro otázky životního prostředí, Zanonimu odpověděl, že je „o záležitosti informován a požádal chorvatské úřady o vysvětlení“.

Nicméně se zdá, že Chorvati jsou odhodláni přejít k akci. V Itálii se chystá další srážka mezi centrální vládou a regiony.

„Máme významná ložiska nafty v početných oblastech země, zvláště v nejméně prosperujících oblastech na jihu. Ta jsou prakticky nevyužitá a já nechápu, proč bychom se měli vzdát možnosti využít tyto zdroje – samozřejmě tak, že se ochrana životního prostředí a zdraví lidí postaví na první místo,“ prohlásila ministryně hospodářského rozvoje Federica Guidiová.

Proti vrtům se v Itálii stavějí především regionální úřady pobřežních oblastí Benátska, Marche a Abruzzo.

Regiony v Itálii jsou proti vrtům

Luciano d’Alfonso byl zvolen předsedou regionální vlády v Abruzzu právě díky kampani stavějící se radikálně proti průzkumným sondám v Jadranu.

„Víc než barely je pro nás důležitější krásná příroda a s ní spojený rozvoj turistiky. Využití alternativních zdrojů energie, zvláště slunečních paprsků, má budoucnost. Spotřeba nafty v Itálii už několik let klesá,“ dodal.

Situace připomíná velmi ostrou debatu mezi zastánci a protivníky jaderné energie. Námitka, že případné nehody elektráren ve Francii, Švýcarsku či bývalé Jugoslávii by měly okamžité následky i na Apeninském poloostrově, většinu obyvatel neovlivnila.

Jaderné elektrárny jsou zde už přes 25 let zakázány, používá se hlavně metan. Ten je ekologicky téměř nezávadný, ale elektřina je v Itálii jednou z nejdražších v Evropě. „Riskujeme, že i v tomto případě se rozpoutá kampaň, při které nebude prostor pro racionální, vědecky založenou debatu,“ řekl ministr pro ochranu životního prostředí Gian Luca Galetti.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám