Hlavní obsah

Wolt rozvážející jídlo převezme americká firma DoorDash

San Francisco/Helsinky

Americká společnost DoorDash převezme finský start-up Wolt, který se stejně jako ona specializuje na rozvoz jídla objednaného přes internet a působí i v České republice. O akvizici firmy informovaly ve společném prohlášení. Celková hodnota transakce je oceněna na sedm miliard eur (přibližně 177 miliard korun).

Foto: Antonio Bronic, Reuters

Částka 976 miliardy eur (26,7 miliardy korun) odpovídá 8,9 procenta ekonomiky eurozóny.

Článek

Očekává se, že transakce bude uzavřena v první polovině roku 2022. Wolt bude pokračovat pod stejným názvem a značkou a se stejným týmem. Převzetí se neprojeví na jeho službách ani aplikaci a nebude mít vliv na zákazníky, upřesnil v tiskové zprávě Jan Skalník, který se stará o komunikaci českého Woltu.

DoorDash je největší rozvážkovou službou specializovanou na jídlo v USA. Společnost, založená v roce 2013, působí také v Kanadě, Austrálii a Japonsku.

Technologický start-up Wolt vznikl v roce 2014 ve Finsku. Nyní působí ve 23 zemích včetně České republiky, kam vstoupil v roce 2018.

„DoorDash se podařilo vybudovat impozantní podnik na jednom z nejdůležitějších trhů světa, zatímco my pocházíme z malé země, a tak jsme se velmi brzy museli naučit umění expanze do zahraničí,“ uvedl Miki Kuusi, spoluzakladatel Woltu a jeho generální ředitel. „Jsme opravdu nadšeni, že můžeme (...) s týmem DoorDash spojit své síly,“ doplnil Kuusi.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám