Hlavní obsah

Westinghouse slibuje podporu jihočeskému regionu, pokud dostaví Temelín

Právo, Pavel Orholz
České Budějovice

Stejně jako ruské konsorcium MIR 1200 slibuje i americká globální firma Westinghouse v případě úspěchu v tendru na dostavbu Jaderné elektrárny Temelín podporu jihočeskému regionu. Po setkání s hejtmanem Jihočeského kraje Jiřím Zimolou (ČSSD) o tom novináře v úterý ujistil generální ředitel Westinghouse Danny Roderick.

Foto: Pavel Orholz, Právo

Hejtman Jihočeského kraje Jiří Zimola (vlevo) a generální ředitel společnosti Westinghouse Danny Roderick.

Článek

„Jako globální společnost provozující polovinu jaderných reaktorů na světě si zároveň myslím, že dokážeme nabídnout také experty či lektory pro místní vysoké školy technického směru a vysokého školství v regionu,“ nastínil jednu z možností podpory Roderick. Dále upozornil i na podporu růstu některých jihočeských firem, které by se na dostavbě Temelína podílely.

Jako příklad uvedl společnost I Energo, jejíž zástupci byli také na pondělním jednání a firma patří k významným jihočeským společnostem. Tato společnost byla původně ve vlastnictví Westinghouse a má za sebou 18 let zkušeností s pracemi na prvních dvou temelínských blocích. „Je to teprve první krok v jednáních mezi naší firmou a Jihočeským krajem, ale velmi důležitý,“ dodal generální ředitel americké společnosti.

Výhody pro místní obyvatele

Zimola konstatoval, že Rodericka informoval o politické podpoře Jihočeského kraje při rozhodování o dostavbě Temelína. „Upozornil jsem ho však na to, že Jihočeský kraj nemá žádnou kompetenci v rozhodovacím systému o tom, zda se vůbec Temelín bude dostavovat a kdo to bude realizovat,“ vysvětlil hejtman.

Zmínil, že Jihočeský kraj bude po jakékoli společnosti, která tendr na dostavbu vyhraje, požadovat benefity pro místní obyvatele. „Našimi prioritami jsou samozřejmě pracovní příležitosti pro jednotlivce i firmy a nacházení řešení pro napojení na dálniční síť a případné využití letiště v Plané,“ ozřejmil hejtman.

Vítěze tendru na dostavbu Temelína má ČEZ oznámit letos v září. S americkou společností je v soutěži ruské konsorcium MIR 1200.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám