Hlavní obsah

Aerolinky denně přijdou kvůli sopce o 200 miliónů dolarů, železnice praskají ve švech

Novinky, Tomáš Holý

Popel chrlící islandská sopka si velice zahrává s leteckými společnostmi napříč Evropou. Podle mezinárodní letecké asociace (IATA) kvůli omezení létání denně přicházejí aerolinky o příjmy kolem 200 miliónů dolarů. To je v přepočtu asi 3,7 miliardy korun.

Foto: Christian Hartmann, Reuters

Článek

IATA navíc upozorňuje, že ztráty porostou s tím, jak se společnosti budou vyrovnávat s vystavováním náhradních letenek.

Problémy na evropském nebi začaly ve čtvrtek, od pátku pak kvůli mraku sopečného prachu nelétají aerolinky ve většině zemí Evropy. Jen během soboty bylo podle odhadů zrušeno 16 tisíc letů.

Odhady IATA o denní ztrátě 200 miliónů dolarů patří mezi ty střídmé. Například společnost KPMG odhaduje, že jen v Británii přijdou aerolinky denně o 200 miliónů liber, což je zhruba 5,8 miliardy korun. Firma mimo jiné počítá s tím, že všechny prodané letenky by byly proplaceny zpět.

Problémy leteckých společností se již projevily i na burzách napříč starým kontinentem. Například hodnota cenných papírů British Airways klesla 3,3 procenta, Air France-KLM pak o 3,4 procenta a Lufthansy o 4,1 procenta.

Železnice vydělává

Zatímco jsou aerolinky paralyzovány, autobusoví přepravci a železnice si mne ruce. Jen za poslední dva dny rostou zisky například i Českým drahám. Podnik totiž zaznamenal výrazně větší zájem o mezinárodní spoje.

"Největší zájem mají cestující o spoje do všech částí Německa, do Rakouska, Itálie, Švýcarska, Francie, do Londýna, Bruselu, ale i do Skandinávie, např. do Kodaně nebo švédského Malmö. Operativně České dráhy zajistily posílení 22 denních spojů především ve směru Berlín, Vídeň a Mnichov až o dva vozy," popsala situaci na železnici mluvčí ČD Radka Pistoriusová.

Podle ní činily loňské tržby 16. dubna 2,5 miliónu korun, letošního 16. dubna pak již 9,5 miliónu korun.

Foto: Ralph Orlowski, Reuters

Přeplněné nádraží v německém Frankfurtu.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám