Hlavní obsah

Za jeden víkend a zdarma. Vývojáři spustili systém, za který chtěl stát utratit 400 milionů

– Praha • Aktualizováno

IT systém k elektronickým dálničním známkám, na kterém v rámci tzv. hackathonu přes víkend dobrovolně pracovalo 60 programátorů, je dokončen. Oznámil to večer hlavní organizátor akce Tomáš Vondráček. Stát za systém původně chtěl zaplatit přes 400 milionů korun, účastníci akce ho dodají zdarma.

Vývojáři představili systém zdarma, za který chtěl stát utratit 400 milionů.Video: Novinky

 
Článek

Organizátoři dvoudenního hackathonu v neděli před 19:00 informační systém k elektronickým dálničním známkám spustili na adrese http://www.ferznamka.cz. V příštích týdnech ho chtějí zdarma předat státu, oznámil Vondráček. Původně chtěli systém představit už v 18:00, ale zbývalo doladit jednu část systému.

Hackathon #ZNAMKAMARADA začal v pátek v 18:00. Během neděle akci navštívil mimo jiné i premiér Andrej Babiš (ANO) nebo nový ministr dopravy Karel Havlíček (za ANO).

S využíváním neznalosti zadavatele je konec

Jako motivaci lidí, kteří se zdarma zapojili do programovací akce, uvedl protest proti systému, který předražuje státní zakázky. „Využívá neznalosti zadavatelů a vede k tomu, že naše peníze, naše společné prostředky, které svěřujeme státu, aby s nimi hospodařil, končí v žumpě zakázek v rozsahu 400 milionů. A bohužel, jak jsme se v poslední době dozvěděli, ještě mnohem horších,” řekl Vondráček.

Akci považuje za signál, že takto už to dál nepůjde. „Je s tím konec. Věříme, že nastává změna, a jsme pyšní na to, že jsme mohli být součástí této změny,“ uvedl, s tím, že se ale nejedná o způsob, jakým by se v budoucnu měly dělat státní zakázky. Nicméně díky současnému očekávání veřejnosti by se zakázky měly kalibrovat na úplně jinou úroveň než doposud.

Nejde jen o e-shop

„Nejedná se pouze o jakýsi e-shop na nákup dálničních známek. To samozřejmě je součástí, a jak už bylo řečeno, tuto část jsme vyvinuli dokonce dvakrát. Je to ale hlavně tento core systém, který integruje všechny další potřebné systémy ve státní správě k tomu, aby to celé mohlo fungovat,“ přiblížil Vondráček víkendovou práci vývojářů.

Na základní vrstvu je možné se napojit z jakéhokoliv dalšího e-shopu, z čerpacích stanic, z jakéhokoliv call-centra, ale i z jakékoliv aplikace mobilního bankovnictví.

Foto: Petr Horník, Právo

Iniciátor hackathonu Tomáš Vondráček

Programátoři během hackatonu vyvinuli 12 z celkem 14 funkcionalit, které má systém obsahovat, zbylé dvě musí stát vysoutěžit extra, neboť se v nich pracuje s utajovanými informacemi.

Organizátor hackatonu Vondráček: Politici jsou úplně v šoku

Domácí

Hackathon je akce, při které vývojáři ve vymezeném čase pracují na řešení konkrétního problému nebo na vytvoření zadaného softwarového projektu. Vyvíjený systém by podle organizátorů mohl být náhradou za zakázku na IT, jehož dodavatelem měla být za 401 milionů korun firma Asseco Central Europe. Stát však zakázku zruší.

Stát ukončí všechny zakázky k elektronickým dálničním známkám

Ekonomika
Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Zleva premiér Andrej Babiš, podnikatel v IT Tomáš Vondráček a ministr dopravy a průmyslu a obchodu Karel Havlíček

Vondráček v sobotu oznámil, že programátoři dokončili základní rozhrání e-shopu a pracují na jejich propojení s dalšími systémy. V neděli pak pracovali na detailech a odladění celého systému. Do 18:00, tedy do 48 hodin od začátku hackathonu pak měli v plánu systém spustit. Vondráček řekl, že si vývojáři práci obohatili i o prvky, které v původní zadávací dokumentaci nebyly. Připustil ovšem, že v případě problémů se práce mohou protáhnout i přes noc na pondělí.

Foto: Petr Horník, Právo

Zkušební provoz nového programu na kontrolu e-kuponu dálniční známky, který vzniká v rámci programátorského hackatonu.

Zakázka na informační systém a e-shop s elektronickými dálničními známkami stála křeslo ministra dopravy Vladimíra Kremlíka (za ANO). Podle odborníků i politiků je výrazně předražená, navíc nevzešla z otevřeného tendru. Vondráček proto zorganizoval dobrovolnickou akci s výzvou, aby se již nikdy nestalo, že by stát takovým způsobem nakládal s penězi Čechů.

Kremlíkův nástupce Havlíček oznámil, že zakázka bude po dohodě s firmou Asseco zrušena. Stát vyhlásí novou, která bude výrazně přepracována. O případném využití systému vyvíjeném při hackathonu se rozhodne později.

Reklama

Výběr článků

Načítám