Hlavní obsah

Vývoj světové ekonomiky je znepokojivý nejen kvůli Evropě, varuje šéfka MMF

Tokio

Mezinárodní měnový fond (MMF) tento měsíc zhorší některé své hospodářské prognózy kvůli neuspokojivým údajům z vyspělých i rozvíjejících se ekonomik. Uvedla to šéfka MMF Christine Lagardeová.

Foto: Stephen Jaffe, Reuters

Šéfka MMF Christine Lagardeová

Článek

„Globální vyhlídky jsou v posledních měsících více znepokojivé kvůli Evropě, Spojeným státům i velkým rozvíjejícím se trhům," řekla Lagardeová během návštěvy v Japonsku. Přivítala sice rostoucí spolupráci Evropy při řešení dluhové krize, ale upozornila, že v oblasti fiskální politiky je zapotřebí spolupráci ještě posílit.

MMF zveřejní 16. července aktualizované prognózy pro světovou ekonomiku. „Tyto prognózy MMF pravděpodobně budou nižší než předchozí,“ nastínila Lagardeová. V dubnu fond zvýšil odhad růstu světové ekonomiky pro letošní rok na 3,5 procenta z dříve předpokládaných 3,3 procenta.

Evropská centrální banka ve čtvrtek snížila základní úrokovou sazbu o čtvrt procentního bodu na rekordní minimum 0,75 procenta, aby podpořila hospodářský růst v eurozóně. Ke snížení sazeb překvapivě přikročila rovněž čínská centrální banka. Britská centrální banka sice ponechala úroky beze změny, ale rozhodla se obnovit kvantitativní uvolňování měnové politiky.

Tato opatření podle agentury Reuters naznačují rostoucí obavy ohledně zdraví světové ekonomiky.

Reklama

Výběr článků

Načítám